Високе температуре угрозиле кукуруз

Високе температуре, које ових дана владају, на неким парцелама угрозиле су кукуруз, заступљен на око 3.500 хектара у општини Дољевац.

Високе температуре, преко 35 Целзијуса, не утичу повољно на усеве кукуруза, али и остале пољопривредне усеве, јер нема довољно влаге у земљишту. Како каже др Саша Станковић из ПСС Ниш, последња киша и поред веће количине, није много утицала на задржавање влаге у земљишту, јер су одмах после тога наступиле високе дневне температуре.

  • Већ десетак дана имамо тропске температуре, односно жива у термометру не пада испод 30 степени, тако да овакве временске прилике утичу на пораст и развитак биљака, успоравају одвијање физиолошких процеса биљака, у смањује се  транспирација, а тиме и фотосинтеза, што ће сигурно утицати на принос- каже др Саша Станковић у изјави з Радио Копријан.

Према његовим речима има доста и губитка лисне масе па се више не може користити кукуруз ни за силажу за исхрану стоке.

  • Има усева који су се предали и пре кише на земљиштима лакшег типа, као и на парцелама које нису квалитетно припремљене што се тиче неопходне агротехнике- истакао је Станковић.

Он додаје да ће стручњаци пратити како ће се даље одвијати ситуација, али преко је потребно да дође до пада дневних температура испод 30 степени  или евентуално да дође до нових кишних падавина, па се онда можемо и надати бољем приносу кукуруза.

Ове температуре убрзавају вегетацију код раних хибрида кукуруза тако да ће врло брзо доћи до њиховог зрења и бербе, закључује др Станковић из ПСС Ниш.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *