Ускоро комплетан водосистем у општини Житорађа

Најновија пресс конференција ОО СНС-а у Житорађи била је највећим делом посвећена водоснабдевању и изградњи водосистема у овој општини.  Како је том приликом рекао председник скупштинског одбора за економију и члан општинског одобра СНС-а у Житорађи Ненад Стевановић у сарадњи са Министарством привреде општина Житорађа добила јер значајна средства у износу од 7,2 милиона динара за израду пројекта комплетне реконструкције водоводног сиситема у Житорађи са увезивањем у систем свих осталих месних заједница.

  • Општина Житорађа је последњих година од када Српска напредна странка са мањинским коалиционим партенрима има скоро апсолутну власт, право градилиште и гради се као никада до сада. Познате су вам инвестиционе активности око изградње купалишног комплекса, електрификације поља у Самариновцу, асфалтирања улица и тротоара, изградња игралишта, адаптација вртића. Али поред наведених активности, општина Житорађа посебну пажњу посвећује питању водоснабдевања својих грађана здравом пијаћом водом- рекао је Стевановић на конференцији за новинаре.

И у области водоснабдевања као и у свим другим областима, како кажу,  СНС је у Житорађи затекла је хаотично стање.

  • Општина Житорађа нема јединствени систем водоснабдевања. Водоводни систем, од 29 насеља, има само Житорађа. Водосистем у припреми имају МЗ Јасеница,Извор ,Ђакус,Пејковац и Лукомир. Постоје и мањи системи водоснабдевања који су дело самих грађана као што су у Влахову,Коњарнику,Студенцу,Дебелом Лугу,Кару, али ови системи не испуњавају прописане услове предвиђене законом- каже председник скупштинског одбора за економију Ненад Стевановић

Оно што треба истаћи је да систем водоснабдевања насељеног места Житорађа, који је изграђен средином прошлог века није уцртан у планским документима и то представља велики проблем.

Када је водоснабдевање у питању општина Житорађа се деценијама уназад ослањала на систем водоснабдевања Селова, у који је уложила и огромна средства као један од потписника. Међутим овај систем који представља једну од највећих инвестиција, није завршен и питање је када ће бити у функцији.

  • Живот не може да чека, здрава пијаћа вода је неопходна становништву па је општина приморана да тражи алтернативне начине снабдевања водом, док велики систем не профункционише. Цео концепт водоснадевања урађен је Генералним пројектом снабдевања водом насеља Житорађа, који је урађен према изворишту акумулације Селова – каже Стевановић.

Општинско руководство у консултацијама са стручним људима из ове области, кренуло је у изради свеобухватног пројекта водоснабдевања грађана са више изворишта из артерских бунара. Ову идеју подржало је Министарство привреде, и општини Житорађа је одобрено финанирање пројекта Реконструкција и проширење водоводног система Житорађа и околних сеоских насеља .

Вредност израде пројекта као свеобухватног решења водоснабдевања износи 7.020.000 динара са пдв-ом, од чега министарство финансира 90% средстава.

  • На основу стручних анализа, дошло се до пројектног задатка на основу којег је спроведен поступак јавне набавке у отвореном поступку у којем је изабрасн конзорцијум који предводи је пројектни биро „Водоградња“ Београд – истиче Стевановић.

Основа  концепције пројекта има неколико фаза.

За насељено место Житорађа у току је израда пројекта изведеног стања водоводне мреже, дужине преко 25 км. Пројекат обухвата дефинисање изворишта из артерских бунара које ће бити алтернатива све док Житорађа не буде прикључена на неки од регионалних система водоснабдевања. Планира се изградња 3 нова артерска бунара, реконструкција водоводне мреже, са уградњом аутоматике у систему водоснабдевања, и посебно важно изградња потисног резервоара капацитета 500 м3 и изградња сабирног резервоара капацитета 1000 м3. Пројектом је предвиђена комплетна замена до 15 км водоводних цеви, што ће омогућити нормално снабдевање и смањење кварова на минимум.

Пројекат обухвата повезивање у јединствен систем водоснабдевања сва остала насељена места, чије прикључење на јединствени систем треба да буде фазно у наредних 8 година.

Са изворишта у Извору пројекат подрезумева снабдевање села Извор, Глашинац, Ђакус и Пејковац.

Села Извор,Ђакус и Пејковац имају урађену водоводну мрежу, а за села Самариновац и Држановац ради се пројекат који ће бити повезан на овај систем.

У току је пројектовање примарне и секундарне мреже у селима Бадњевац, Доње и Горње Црнатово . Концепција решења овог крака водовода огледа се у повезивању села Јасеница, Вољчинац,Бадњевац,Доње Црнатово и Горње Црнатово , фазно.

Пројекат водоводног система предвиђа јединствени систем који би се снабдевао из артерских бунара све до могућности прикључења на водоводни систем Селова , а делом на водоводни систем Пуста река .

Предрачунска вредност свих радова на систему водоснабдевања скоро свих МЗ износи око 6,5 милиона еура, што је апсолутно превисока сума за неразвијену општину Житорађа.

  • Међутим, одборници и руководство СНС-а се не предаје пред великим изазовима, и у току су активности око конкурисања код Канцеларије за јавна улагања за реконструкцију водоводног система Житорађа,чија донација износи до 2 милиона евра. Подршку да се укљичимо у пројекат реконструкције водоводног система дала нам је премијерка Ана Брнабић приликом недавне посете општини Житорађа, тако да очекујемо да добијемо ову за нас изузетно велику инвестицију-речено је на конференцији за медије у Житорађи.

Концепција решења водоводног система предвиђа више етапа, чија је реализација предвиђена да се оконча у наредних 8 година.

  • Желим посебно да истакнем да је наш председник Републике и председник странке господин Александар Вучић, више пута истакао да ће Србија у наредном периоду посебну пажњу обратити на изградњи водоводног система и канализационе мреже у свим местима до најудаљенијих села, што је итекако велика подршка за мале и неразвијене општине као што је Житорађа- закључује на крају Стевановић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *