Новак Стевановић из Малошишта, најмлађи бурегџија у Србији учествује на “Данима бурека” у Нишу, а у пекари његове породице биће испечен бурек за Гиниса

Једна од првих асоцијација на нишки крај је бурек, који се у овом граду прави од далеке 1498.године. Најбоље бурегџије своје специјалитете праве управо овде, а и најмлађи мајстор за бурек у Србији је из нашег краја. Десетогодишњи Новак Стевановић из Малошишта врхунски је бурегџија, чије се умеће, без претеривања, може поредити са много старијим и искуснијим пекарима. Томе у прилог сведочи и податак да ће Новак свој таленат показати и на нишким „Данима бурека“ који се одржавају од четвртка до недеље 18.августа.

Жељу да се посвети овом занату показао је још као четворогодишњак, а да је та жеља повезана са врхунским умећем показало се врло брзо. Док су његови вршњаци играли уобичајене дечје игре, Новакова омиљена забава била је да неуморно у породичној пекари развлачи и врти тесто. Све рецепте „има у малом прсту“, а није му страно ни испробавање неких нових идеја. Сада, шест година касније, већ је прави мајстор. Одлично спрема све врсте пита, пецива, али највише воли да прави, каже у изјави Радио Копријану, бурек.

Своје слободно време углавном користи за усавршавање пекарског заната, али током школске године не запоставља ни образовање, иако је одуку, како истиче, о будућем занимању, одавно донео. Планира да оно што му је сада хоби и забава, кад одрасте буде посао. Тиме ће, истиче, уједно и настави породичну традицију, с обзиром на то да се неколико генерација породице Стевановић бави управо овим послом, те имају млин у Малошишту и велики број „Еснаф“ пекара у нишком крају.

Новаков таленат препознали су старији и искуснији пекари, те не чуди што је овај врхунски млади бурегџија добио позив да учествује на надалеко познатој гастро-манифестацији „Дани бурека“, која сваке године у ово време привуче велики број љубитеља доброг залогаја не само из наше земље, већ и региона. Новак ће у суботу 17. августа од 21 час наступати ван такмичарског програма, али заједно са врхунским бурегџијама који ће се надметати за титулу најбољег.

Новак, иначе има двојицу старије браће који, како каже, нису заинтересовани за пекарски занат, али када се погледа умеће најмладјег бурегџије у Србији, бојазни за вишегенерацијски породични посао свакако нема.

Иначе, и највећи бурек на свету који ће данас бити направљен на нишким „Данима бурека“ и то са чварцима, биће испечен управо у пекари породице Стевановић у Малошишту, а сви који посете ово дешавање у Нишу моћи ће да га пробају. Тако је било и ранијих година, каже Новаков отац Дејан. Подсетимо, на прошлогодишњој манифестацији пречник испеченог бурека био је два метра, а тежина 180 килограма. Циљ је да се на свакој новој манифестацији надмаши важећи рекорд.

Како ствари сада стоје није невероватно, да за коју годину, највећи бурек на свету, направи управо најмлађи бурегџија у Србији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *