Улицама Царичиног Града 2018

Царичин Град или Јустинијана Прима (лат. Iustiniana Prima), се налази на 7 km од Лебана, a 30 km од Лесковца, археолошки локалитет из VI века, једног од највећих и најзначајнијих византијских градова у унутрашњости Балкана. Подигао га је велики византијски Цар Јустинијан I (527-565) према многим изворима у знак захвалности крају у коме се родио.

Монументалност археолошког налазишта, његову величину и значај за историју наших простора није нимало лако изложити или како другачије дочарати читаоцу, осим речима „дођите и видите“.

Ми смо били почаствовани позивом уваженог господина Милана Живковића, професора историје у ОШ „ Вук Караџић“ Лебану, да нас позове да учествујемо у већ традиционалној манифестацији  „Улицама Царичиног града“. Професор Живковић је такође један од организатора ове већ традиционалне манифестације, која се одиграва у знак сећања и поштовања славне прошлости нашег поднебља.

Хор „Бисери“ је овом приликом заједно са ученицима из ОШ „Вук Караџић“ из Лебана учествовао на свечаној академији која је одржана на платоу на улазу у Царичин Град. По окончању академије учесници програма, као и бројни посетиоци су имали прилике да чују „Бисере“ на простору централне базилике, где су Бисери извели краћи културни програм, пред  бројним посетиоцима и учесницима манифестације. Сам догађај је пропраћен од бројних медијских кућа.

Мало је рећи да сам догађај, и простор на коме се одиграва свечана академија, бројне радионице ученика околних школа, Вук Караџић, Радован Ковачевић Максим, гимназија из Лебана, више водича који уиграно воде групе од места до места објашњавајући историјат настанка, једноставно речено окупирају пажњу сваког посетиоца, док сам поглед на Јустинијану Прима одузима дах, али буквално.

Бројност сакралних грађевина, архитектонска решења, као и чињеница да је град који је настао пре 15 векова, у оно време имао водовод, канализацију, подно грејање у храмовима, подове украшене мозаиком, натерају сваког посетиоца да се запита колико је савремени свет „савремен“. Царичин Град као и многи други локалитети широм Србије су само сведоци једног времена, за које сигурно не можемо и не смемо рећи да нису важни, у односу на савремену проблематику човека 21-ог века. Не, већ су сведок и темељ на коме почива управо тај савремени свет. А владари као што је био Јустинијан 1. владар просветитељ, писац, теолог, уметник, па и ратник и освајач, модел просвећеног владара иза кога остају позитивни трагови, попут овог дивног града, који ето имасмо прилике да видимо и отпојемо композиције чији је творац управо овај велики цар, као и највеће хришћанске богомоље у Цариграду Аја Софије коју овај цар посвети Божјој Свемудрости.

Одлазећи са простора Царичиног Града у друштву са Оцем Филипом, парохом Лебанским, не могасмо се отети утиску, да се једно овакво место засигурно увлачи у сваку пору, у сваку мисао где упорно намеће идеју „ хајде да се још једном вратимо овамо“.

У повратку смо имали част да посетимо Храм Светог Јована Крститеља у Лебану и да се дружимо са нашим домаћином оцем Филипом, као и да Бисери још једном својом песмом зачине овај заиста предиван дан.

Аутор текста и фото; Горан Антанасковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *