Ученик Петар Марковић из Д.Црнатова пласирао се на Републичко такмичење из математике

У недељу, 20.новембра, одржано је финале, односно Републичко такмичење, Дописне математичке олимпијаде у организацији математичког друштва „Архимедес“ из Београда, седамнаесту по реду.  На ово Републичко такмичење пласирао се ученик шестог разреда Петар Марковић који похађа ОШ „Топлички хероји“ Житорађа  издвојено одељење у Доњем Црнатову.

Како каже наставница математике Марија Спасић њен ученик Петар Марковић  је и у првом и у другом колу  имао максимални број бодова, што је био и једини услов за финално надметање у знању из овог предмета.

  • Током септембра и октобра одвија се прво такмичење – Дописна математичка олимпијада, у којем учествују сва заинтересована деца из целе Србије, од V до VIII разреда. Они најбоЉи, који су без грешке решили све задатке позивају се на Републичко финале у Београд. Ове године 46 ученика из целе Србије дошло је да покаже математичко знање и надамо се успеху. Ми се нисмо посебно припремали за ово такмичење, већ је Петар са већ усвојеним знањем из математике решио тачно све задатке и самим тим пласирао се за финалну XVII Републичку смотру- каже наставница математике Марија Спасић.

Додаје, да резултате очекују током ове недеље и да се надају добром пласману, јер је Петар до сада показао завидно знање из овог предмета.

Наставница Марија истиче да су и раније учествовали на овом такмичењу, ученици су пролазили први или други круг, али да је сада први пут ученик изборио пласман за Републичко финале.

  • Математичко друштво “Архимедес” је специјализовано стручно друштво у области образовања и васпитања, које окупља првенствено даровите младе математичаре и друге Љубитеље математике и рачунарства разних узраста  и то на целом подручју Републике Србије. Задаци са овог такмичења се разликују од класичног такмичења, јер су базирани на логици. Моји ученици учествују и на Националном математичком такмичењу „Мислиша“, али припремамо се и за редовно такмичење из математике у децембру које организује Друштво математичара Србије- каже наставница Спасић.

На крају разговора истиче да се нада да ће њен ученик Петар Марковић освојити завидне резултате, јер је јако талентовано дете, одличан ђак, који није учествовао само на такмичењу из математике, већ је остварио и одличне резултате на такмичењима из историје и српског језика.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *