У петак, у Београду промоција манифестације „Сусрети просветних радника, књижевних стваралаца за децу“

Једна од најдуговечнијих и најпознатијих дољевачких културних манифестација „Сусрети просветних радника, књижевних сваралаца за децу“ ове године обележавају значајан и завидан јубилеј, јер ће се по двадесети пут, многи учитељи, уједно и књижевници  окупити у једној малој општини, а потом причу о љубитељима писане речи и тежњи  малих средина, попут наше, да активно учествују у културном животу, пронети по целој земљи. Најава тог догадјаја, који нас очекује  овог пролећа, биће, за ширу јавност, организована у петак 1.фебруара на Филолошком факултету у Београду, током  јубиларног 60. Републичког зимског фестивала за професоре српског језика, од 17.30 часова, у слушаоници број 33.

Према најавама очекује се учешће просветара из целе Србије, а дољевачки професори су припремили, неуобичајен програм за најаву дољевачких „Сусрета“, представу „Царевина, слова, снова и стихова“.

Иначе, „Сусрети просветних радника, књижевних стваралаца за децу“ настали су с тежњом да се нова страница у историји дољевачке школе, која је настала променом њеног имена из „Јосип Броз Тито“ у „Вук Караџић“, обележи и једном културном манифестацијом. Та манифестација је опстала до данас, додуше са мањим прекидима у раду, током година када није било лако наћи средства за улагање у културу.  Током тог периода, многа звучна имена долазила су у Дољевац, почев од Мире Алечковић, Душка Трифуновића, Добриће Ерића, Љубивоја Ршумовића и многих других.

Најновији „Сусрети“ очекују нас на пролеће, а и овога пута припрема се богат културни програм, обилазак школа, одржавање књижевних вечери, а организатор најављује и штампање Зборника, којим би јубиларни 20. „Сусрети“ трајно остали у аналима дољевачке културне сцене, тим пре јер се поклапају са још једним значајним догадјајем 140.годишњицом ОШ „Вук Караџић“ у Дољевцу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *