У ДОЊЕМ ЦРНАТОВУ ОДРЖАНО „ВЕСЕЛО ВЕЧЕ 2018“

Пред великим бројем гледалаца и гостију на отвореном простору испред некадашњег Задружног дома по други пут заредом одржано је „Весело вече“ у организацији Народне библиотеке и Месне заједнице Доње Црнатово. Врло успелим нумерама представили су се инстументалисти, певачи, плесачи, етно групе и културно уметничка друштва из четири округа који су овом приликом потврдили да су неуморни чувари традиције и нематеријалног културног наслеђа.

Целовечерњи програм са великом пажњом пратили су бројни гледаоци из Доњег Црнатова и других добричких села а међу њима и председник и заменик председника општине Житорађа Иван Станојевић и Саша Цекић, председник скупштине општине Житорађа Миодраг Здравковић, директорка Народне библиотеке у Житорађи Драгана Стојановић и други.

Учесници су презентовали културну баштину наше лепе Србије, традицију и обичаје нашег краја. Представили су се многобројни гости као и наши домаћини.

Част да први отворе ову манифестацију припала је домаћинима КУД „Јасеница“ из Јасенице који су се представили сплетом игара из Србије кореографа Мирослава Стојковића Ћосе. Друштво је основано 2014. године. Кроз ове четири године су прошла преко 100 играча, тренутно броји око 20 чланова. Наступали су у свим деловима Србије, освајали многобројне награде и признања. Једна од најважнијих награда је освојено треће место у кореографији на Међународнм фестивалу фолклора у Блацу поред друштва из Словеније, Бугарске и Македоније. Председник друштва је Драган Милић из Јасенице.

Дружење је настављено наступом фолклораша КУД „Буковник“ из Мозгова, драги гости који су постали незаменљиви пријатељи ове манифестације. Друштво је основано 1981. године, броји око 80 чланова у три ансамбла. Наступали су на многобројним манифестацијама, како у нашој земљи тако и у иностранству, где су освајали многобројне награде и признања. Они су се представили Бојкером у кореографији Станоја Нешића.

Одмах потом смо са задовољством послушали Етно групу “Брус“ из Бруса. Ова група основана је пре три године и броји 30 чланова што певача, што свирача. Учествовала је на многобројним манифестацијама и такмичењима како у нашој земљи тако и у иностранству и освајала награде и признања. Председник групе је Небојша Стевовић.

Затим су посетиоци имали прилику да уживају у народној музици и то у извођењу Мирослава Ћосе Стојковића који се представио песмом „Миљацка“. Ћоса је професор физичког васпитања, певач и кореограф 40 година. Иза себе има пуно наступа и признања.

Након песме, по први пут у нашој општини, угостили смо КУД „Бата Лацковић“ из Куршумлије. Основани су 2010 године, броје више од 130 чланова, наступали су на многобројним такмичењима и освајали вредне награде. Овом приликом представили су се сплетом игара из Црноречја у кореографији Славице Томић.

Плесну групу “Теодора“ из Ниша публика је посматрала са одушевљењем након чега је уследио громогласан аплауз. По први пут на нашој сцени представници групе Марија Цветковић и Далибор Јовановић извели су Баћату – популарни латиноамерички плес. Плесна група „Теодора“ основана је пре пола века, а секција модерних плесова прошле године. Секција броји 60 чланова, а друштво преко 300.

После њих представила нам се етно група „Мика“ из Лебана етно песмама и музиком. Основана је пре  10 година и броји око 40 чланова. Наступа по целој Србији, па и иностранству. Освајала је вредне награде и признања. Председник групе је Слободан Стоиљковић.

Из Лебана смо се преселили у Доње Бријање одакле нам  су нам дошли чланови КУД „Бријање“. Они су основани 2017. године. Друштво броји 40 чланова у два ансамбла. Наступали су у општини Лесковац и околним општинама. Веома младо друштво и предстоје им  многа гостовања и такмичења. Председник друштва је Миле Стојановић. Донели су нам игре са Старе планине.

Перица Крстић из Доњег Црнатова нам је на фрули одсвирао сплет песама и кола. Фрулу је, како каже, наследио од својих предака. Почео је да свира са својиих 10 година. Био је учесник некадашњих Сусрета села у општини Житорађа.

Дружење је настављено једним малим такмичењем где се из сваке групе представио по један пар. Одиграли су ужичко, чачак, бугарку и робот коло. Стручни жири су чинили: Саша Милојковић, кореограф из Просека, Далибор Јовановић (плесна група „Теодора“) и Сандра Калеци, директорка основнешколе „Топлички хероји“ у Доњем Црнатову. Након завршетка такмичења, сагласни жири прогласио је за победника КУД „Буковик“ из Мозгова.

По завршетку такмичења публика је поново имала прилику да ужива у народној песми „Незнанка“ у изведби Мирослава Стојковића Ћосе.

Затим су нам се још једном представили драги гости КУД „Бата Лаковић“ из Куршумлије, овога пута играма из Обреновца, из кореографије Славице Томић.

Члан плесне групе „Теодора“ Далибор Јовановић је публику забавио изведбом Сиртакија, а потом и Салсе са својом партнерком Маријом Цветковић.

После њих КУД „Бријање“ из Доњег Бријања, у кореографији Мирослава Стојковића Ћосе, „повео“ нас је на југ Србије, тачније у Врање, где смо имали прилику да видимо и чујемо игре и музику из околине Врања.

Пред сам крај дружења  етно група „Мика“ из Лебана нам се представила етно песмама и инструменатлима. Имали смо ту част и да слушамо Слободана Стоиљковића најбољег гајдаша у Србији у категорији јуниора.

Манифестација је завршена уз игре из околине Поморавља, кореографа Мирослава Стојковића Ћосе у изведби КУД „Јасеница“ из Јасенице.

Председник општине Иван Станојевић говорио је о досадашњим изведеним комуналним радовима и о будућим пројектима који се односе на ово село.

Љубиша Милошевић, члан наше редакције, говорио је о настанку села Доњег Црнатова, о Стефану Немањи чије је монашко име Симеон Мироточиви, а у овом селу 17. октобра 2009. године освећен је Храм Светог Симеона Мироточивог. Укратко је испричао о једном догађају везаном за некадашњег житорађског пароха Димитија Николића – поп Мичета, потоњег војводе Добричког који је у рату 1876-1878 са својим добровољцима учествовао у ослобођењу Добрича и Топлице од Турске царевине и очистио села Топоницу, Асановац, Дубово и Пасјачу од Арнаута.

Сам програм је завршен доделом захвалница учесницим и спонзорима ове манифестације. Председник Месне заједнице Доње Црнатово Иван Савић је уручио захвалнице за допринос одржавању манифестације. Поред осталог, изразио је захвалност општинском руководству и државном секретару министарства просвете, науке и технолошког развоја Марку Миленковићу за допринос одвијању свеукпних активности у Месној заједници. У име похваљених обратио се један од донатора, Зоран Антић, власник пицерије „Империја“ у Житорађи.

По завршетку програма и церемоније раздрагани гледаоци и учесници ове приредбе која ће се дуго памтити одиграли су заједно ужичко коло. Након тога настављено је са традиционалним дружењем и разменом искустава.

Аутор текст и фото: Невена Милошевић

  

 

     

 

    

   

  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *