СУСРЕТИ СЕЛА

Почетком осамдесетих година прошлог века по узору на остале општине и градове у србији, и општина Житорађа је отпочела еру манифестације за памћење.

Тада носиоц свих културних дешавања у општини Житорађа, Дом културе Житорађа покренуо је озбиљну манифестацију Сусрети села.

Сусрети села је била традиционална манифестација чији је циљ очување традиције и народног стваралаштва, као и афирмисање аматерског културно-уметничког стваралаштва и друштвено-економског развоја села. Сусрети села је манифестација која негује изворност, обичаје и поетику краја.

У зимским данима по селима су некада главни културни догађаји били Сусрети села. На овим сусретима, екипе села се надмећу у знању кроз веома занимљиве квизове и  у културно-уметничком делу, кроз глуму, песму, игру и свирање. Посебна драж ових сусрета је како и сам назив каже сусрет домаћина и гостију на улазу у село. У програм је било укључено буквално цело село. Свако је на свој начин давао допринос и жарко желео да баш његово село победи. Младост, таленат, етно мотиви, шароликост ношњи, преплитали су се на различитим позорницама општине Житорађа.

Сусрети села су се одвијали по пропозицијама које прописује Културно просветна заједница Србије, при чему се оцењује годишња активност села у развоју пољопривредне производње, образовању и васпитању, изградњи и уређивању села и културним активностима.

Манифестацију Сусрети села уозбиљује и подиже на виши ниво стручни жири који све помно прати, бележи и оцењује. Учесници и посетиоци су са нестрпљењем исчекивали одлуке жирија који су тада чинили; Дале Златановић, Мирољуб Вулић, Љиљана Микић, Лиле Кривокапић, Мирољуб Здравковић и други.

Са жељом да ће ова манифестација поново оживети и да ће се у општини Житорађа поново одржавати Сусрети села можете погледати снимак са сусрета села између Подине и Бадњевца који је одржан 22.3.1996.године у Подини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *