Срећна слава! Данас је Свети Лука

Српска православна црква и њени верници данас прослављају заштитника медицине, лекара, али и оснивача иконописа, Светог Луку. Један је од најцењенијих заштитника лекара и многе српске породице га славе, а у народу је тај дан познат и као Лучиндан.

Свети Лука је живот окончао у 84. години, а хришћанска традиција каже да је Лука написао Свето јеванђеље по Луки – треће јеванђеље (по редоследу у Новом завету), и Дела апостолска.

Сматра се да је Свети Лука лично познавао Богородицу и да су три иконе са њеним ликом које је светитељ насликао најближе њеном правом изгледу, а позната је “икона у икони”, која представља Светог Луку и икону Богородице коју светитељ осликава.

Његове мошти се чувају у Цариграду, а сматра се да стопало Светог Луке које се чува у једном манастиру у Црној Гори лечи болести очију.

У Србији се на Светог Луку концима опасују торови да вукови не би давили стоку. У народу постоје и изреке: „Иде Лука, ето вука“ или „Свети Лука, снег до кука“, јер наступа зима када се вукови приближавају селима.

Верује се и да се после обележавања празника посвећеног Светом Луки ваља надати рђавом времену.

У јужној Србији се по првом госту који уђе у кућу на Лучиндан гата каква ће зима или година бити.

На овај дан никако не би требало да будете преки и нервозни, да се упуштате у свађе и расправе, јер је Свети Лука био благ и миран и увек помагао људима.

Фото СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *