Србија слави Дан државности

Грађани Србије 15. фебруара славе Дан државности Србије – Сретење.

Сретење је државни празник и слави се два дана, 15. и 16. фебруара у знак сећања на два значајна историјска датума која битно опредељују културно-историјски и национални идентитет Срба. Поводом Дана државности, 15. и 16. фебруар су нерадни дани.

15. фебруара 1804. године, српски устаници, предвођени Ђорђем Петровићем, познатијим у народу као Карађорђе, на Збору у Орашцу одлучили су да покрену Први српски устанак. Први српски устанак означава устанак побуњених Срба из Београдског пашалука и околине против Турака.

Уједно, тога дана, 1835.године у Крагујевцу је донет Сретењски устав, први устав Србије и један од најдемократскијих и најлибералнијих устава тог доба.

Такође, Сретење је и велики верски празник који Српска православна црква слави 15.фебруара као Сретење Господње.

Четрдесет дана по рођењу, Богородица донесе у Јерусалимски храм свог сина да га по закону посвети Богу. У храму је угледаше старац Симеон и удовица Ана, који у малом Исусу препознаше дуго чеканог Месију.

Сретење се у народу тумачи као дан када се срећу зима и лето. Понегде се каже и Обретање, јер се овог дана обрће зима у лето.

Верује се да на овај дан мечка излази из свог склоништа и погледа да ли има сенку. Ако је има, онда се окрене и враћа у пећину да одспава још шест недеља, колико ће зима трајати. Ако нема сенку, онда се одгега у шуму у потрази за храном.

Подсетимо још једном, поводом Дана државности, 15. и 16. фебруар су нерадни дани.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *