Саопштење председника општине Житорађа

Поводом објаве интернет портала “Добричке интернет новине“ од 25.01.2019. године, под насловом „Мање субвенције за пољопривреднике у Добричу“, у којој је јавност обавештена да су смањене субвенције за пољопривредне произвођаче, у складу са недавно донетим Правилником, председник општине Житорађа издао је  следеће саопштење:

Нетачни су наводи из објаве и тврдња Пољопривредне стручне службе из Ниша да је новим Правилником, који је донет за период од наредне три године прописано да Дољевац, Житорађа и Мерошина више не спадају у ред руралних и неразвијених општина, што ће за последицу имати да ће неке субвенције овдашњим пољопривредницима бити умањене са 60 на 50%.

Оваквим тврдњама беспотребно се узнемиравају пољопривредни произвођачи и свесно се врши њихова демотивација за бављење пољопривредном производњом.

Наиме, Правилником о одређивању подручја са отежаним условима рада у Пољопривреди, који је објављен у „Службеном гласнику Републике Србије“ број: 102/2018, прописани су критеријуми којима се утврђује које насељено место и по ком основу добија статус подручја са отежаним условима рада. Општина Житорађа испуњава услове према критеријумима прописаним чланом 2, став 1 и 3, у складу са којима насељена места Асановац и Зладовац припадају категорији насеља која се налазе на просечној надморској висини преко 500 м, док сва остала насеља са територије општине Житорађа, потпадају у категорију девастираних подручја, чији је степен развијености испод 50%, у складу са Уредбом о утврђивању јединствене листе развијености региона и јединица локалне самоуправе, која је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“ број: 104/2014.

Из тих разлога, неоправдано и беспотребно се међу пољопривредним произвођачима шири паника, јер је повраћај средстава за набавку механизације на територији општине Житорађа и даље остао на истом нивоу, односно највише до 65%.

Сматрам да приликом објављивања оваквих вести морамо бити много одговорнији и не смемо себи дозволити да се, зарад новинарског сензационализма поигравамо стрпљењем и емоцијама људи који читавог живота мукотрпно долазе до коре хлеба.

Председник општине

Иван Станојевић

2 коментара

  1. Pa sta je sad tacno? Ono sto kazete vi ili ovo sto kaze predsednik? Kome da verujemo?

    1. Postovani mi smo preneli izjavu PSS , provericemo i objaviti informaciju. Nije iskljuceno da je doslo do nenamerne greske lica koje je davalo izjavu. Hvala sto nas pratite

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *