Расте број оболелих од морбила и у дољевачком крају

Епидемија малих богиња не само да не јењава, него према последњим информацијама ескалира. Томе у прилог говори и податак да је у понедељак једна млада нишлијка од 21 године, притом и породиља,која је примљена на лечење са клиничком сликом малих богиња, преминула  на Инфективној клиници у Нишу од компликација изазваних овом болешћу, а јутрос у медије стиже и податак да је на нишкој клиници задржана и једна особа са упалом мозга, као компликацијом услед морбила.

И на територији општине Дољевац бележи се пораст броја оболелих од малих богиња, потврђено нам је у дољевачком Дому здравља. Потврђено је до данас 16 случајева, међутим сумња се да је број оболелих већи, јер је више људи са симптомима који наликују морбилама, упућено на нишку Инфективну клинику на даљу дијагностику.

У овом тренутку још није званично познато да ли је код преминуле породиље и лабораторијски било потврђено да болује од морбила, али је имала све симптоме ове заразне болести укључујући и запаљење плућа. Ово је друга жртва морбила у Нишу, и трећа у Србији. На Инфективној клиници су потврдили  медијима да је ова нишлијка, која се породила пре око месец и по дана, примљена средином јануара са клиничком сликом морбила, коју је додатно закомпликовало запаљење плућа. Дете породиље која је преминула од морбила такође је заражено малим богињама, али није животно угрожено. Тренутно је на Инфективној клиници збринуто 10 пацијената са компликацијама, али је њихово стање стабилно и  нико тренутно није витално угрожен.

Иначе, на Дечјој клиници у Нишу, према доступним подацима, тренутно нема деце која су на респиратору услед теже клиничке слике изазване морбилама, додају надлежни.

Како кажу епидемиолози, у јеку епидемије која траје већ неколико месеци, најугроженије су бебе које још не смеју да се вакцинишу, као и старији од 30 година. Иначе, најчешћу компликацију болести – упалу плућа до сада је имало 158 оболелих особа, подаци су Института за јавно здравље Србије др Милан Јовановић Батут.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *