Правни стручњаци: Незаконит захтев „Леонија“

Повреда радничких права у Србији нажалост није реткост, а најновији случај који је предходних дана изазвао револт становништва овог дела земље, долази из немачког гиганта, компаније „Леони“ , која од 2014. године послује и у општини Дољевац, а у фабрици у Малошишту запошљава око 1500 људи.

Давање сагласности на најновији захтев послодавца који подразумева да радници ове компаније раде кад год то шефови захтевају, ноћу, прековремено, дуже од седам дана у недељи, уз могућност корекције, тј. одузимања дела зараде, кад год послодавац сматра да треба и колико сматра да треба, узбунио је раднике фабрике која се бави склапањем аутомобилских компоменти, јер, како велики број њих истиче, не желе да раде под таквим условима.

А да ли су овакви захтеви компаније уопште по закону?

Стручњаци сматрају да иако на први поглед изгледа да је све у складу са одредбама закона, ипак није тако. Професор радног права на Институту за упоредно право у Београду Марио Рељановић каже за Инсајдер да документ који је понуђен радницима „никако не може бити у складу са законом“ јер радници не могу бланко да пристану на одредбе за које се сагласност може дати само у конкретним случајевима. „Појединачно гледано свака од тих ставки које су они навели јесте могућа по закону. Осим ове о узимању више од две трећине зараде због накнаде штете која није законска. Међутим, оне су законите само када постоји тачно одређени услови у конкретном случају који послодавац утврди одлуком или другим актом, а на који запослени треба да пристане. Дакле, треба да се да сагласност за сваку од ставки само у појединачним и конкретним случајевима, а не бланко за све икада што ће наступити – сутра или за пет година“, истиче Рељановић. „На пример, када је реч о одредби о ноћном раду, ако радник пристане на то да ради ноћу више од једне недеље, то може да значи на крају да читаве наредне године ради ноћну. Даље, ставка која каже да послодавац може наплатити своја потраживања обустављањем зараде радника у висини који прелази две трећине плате, значи да послодавац може буквално да каже „да је неколико радника на пример направило штету од 100.000 евра и да ће њима да се одбија цела плата наредних 18 година како би они то отплатили, јер су потписали сагласност пре рецимо пет, шест година“.

Иако су у компанији „Леони“ за Инсајдер истакли, да је потписивање ове сагласности потпуно добровољно и да запослени могу касније да тај пристанак повуку, радници, са којима смо разговарали, сматрају да ће непристајањем на ове захтеве послодавца, сносити последице, као и да су многи од њих изложени притисцима да потпишу документ са чијом се садржином никако не слажу.

Без обзира на све то, како сазнајемо медју запосленима у Леонију, са којима смо контактирали, став већине радника је не планирају да пристану на услове који се од њих траже.

12 коментара

 1. Arso ti si neki veliki strucnjak izgleda? A? Mora da si toliko nezadovoljan svojim zivotom pa se bavis tudjim!! Ajde sto si nepismen al sto si glup to je neizlecivo. Taj ako nekom nije pomogo onda nije niko. Zadovoljni radnik!!!

  1. 1000 radnika misli isto kao taj arsa ili kako se vec zove i svaka mu cast na komentarima.i ja i sve moje kolegenice trpimo zbog tog i njemu slicnima,ja tu radim i trpim jer nista drugo i ne radi da bih birala.A ti srbo nastavi da glodjes taJ sendvic i izvuci se malo iz d.p.ta i prodao bi i rod rodjeni izdajniku.

 2. Ja da glodjem necu sigurno, pitacu tebe sta ces ti da glodjes kad ne bude leonija!!! Radices negde za 25000 i kukati za leoni

 3. Pitanje za upravu Leonija? Kako dozvoljavate firmi Spectra Vision iz Prokuplja DELIRAMU I ZLIBANU da prevoze radnike u autobusima koji su u katastrofalnom stanju, koji su zbog tehnicke neispravnosti iskljucivani iz saobracaja u Nis. Da li uprava Leonija uopste imala u uvid u stanje autobusa.Autobusi su bez kocnica, kad menjaju brzine kao da ce se raspadne ,bez grejanja, tocak im je bio otpao.
  Nas radnike zanima, ko odlucuje o zivotima radnika koji se prevoze u kalakotre od autobusa…
  Igrate se zivotima nasim zapamtite. Svi koji su nezadovoljni neka komentarom na portalo iskazu svoje nezadovoljstvo…..

 4. Pitanje za Arsu,
  Jer se Ti vozis u atobuse od Delirma i Zibana, tj u Spectra vision, Jer se pitas kako su dosli da voze radnike Leonija a da pritom nisu imali nista.
  Da li znas da su im na autobuse otppadali tockovi, da nemaju kocnice , grejanje,

  Prevoz u SPECTRA autobuse je katastrofa , uprava nas izlaze strasnim rizicima jer verovatno nisu videli kojim autobusima prevoze radnika.
  Poziv upravi, da izvse sto pre uvid u autobuse Spectra vision!!!!!
  Poziv svim radnicima koji su nezadovoljni prevozom Spectre da ostave komentar

 5. Arso dete kada se rodi udare ga rukom po guzi da zaplace!Tebe su udarili lopatom ali po glavi i sad si mnogo pametan!

 6. Neznam sto ste obrisali komentar da Spectra vision To jest Deliram i zliban Voze radnike leonija u katastrofalnim autobusima, Tehnicki neispravni koji su iskljucivani iz saobracaja u Nisu.Da su otpadali tockovi sa autobusa… Da kompanija Leoni ih svesno izlaze rizicima a da niko nista ne preduzima ili iz neznanja ili zbog nekog interesa.
  Deliram i zliban treba da objasne kako su usli u kompaniju da voze putnike i kakvim radnjama?
  Voze nas ko stoku… bez grejanja… Autobus kad menja brzine puca kao da ce da se raspadne.
  Autobusi prokisnjavaju..Uzas
  Ukoliko neko cita iz uprave neka se pozabavi ovim.
  Svi radnici koji su nezadovolnji neka ostave svoj komentar.
  Molim ljude sa portala da ne skidaju komentar kako bi se uverili u istinost navoda i kako biste dobili na jos vecu popularnost

  1. milojko a ja ti kazem da cutis i nastavis da ga xxxxx jer za drugo i nisi poltronu retardirani.

 7. sta je i vas se portal prodao za sitne novce pa ste izbrisali moje komentare,necete onda jos dugo da potrajete ako niste nezavisni i objektivni.a i taj leoni jos godinu i dve dok iscrpe one mucne radnike i pakuju se za jedan dan i idu za albaniju i makedoniju i posle videcemo kako ce se sefici tad sepuriti po kanalizacione cevi ce se kriti od sramote.

 8. E Arso stvarno mi te je zao!Mislio sam da si samo mnogo pametan!?A ti diplomirao i za prvoklasnog debila ali bez stalnog zaposlenja!Svaka ti cast,jer ti debili oko tebe su pametni koliko I ti a i vaspitanje vam ne manjka!Pozdrav ARSOLINJO DEBILINJO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *