Popis poljoprivrede 2023: Počela obuka popisivača za teritorije opština Doljevac i Žitorađa

Danas je u sali SO Doljevac počela obuka popisivača koji će od 1.oktobra izaći na teren i vršiti Popis poljoprivrede 2023.god.

Kako kaže Bratislav Živić iz Republičkog zavoda za statistiku odeljenja u Nišu danas je počela petodnevna obuka za popisivače za teritorije opština Doljevac i Žitorađa.

  • U Doljevcu je počela obuka popisivače, tačnije po 15 popisivača od 1.oktobra izaći će na teren, spremni i obučeni, kako bi sproveli Popis poljoprivrede u opštinama Doljevac i Žitorađa. Popisivači, i ove godine, na teren nose laptopove koje će zadužiti na početku Popisa- kaže Živić.

Dodaje da će tokom obuke popisivači biti upoznati sa metodologijom Popisa  radi obezbeđivanja jedinstvenog postupanja u tumačenju i primeni metodologije, prema planu i programu Zavoda.

  • Podaci će se prikupiti metodom intervjua na terenu, od 1. oktobra do 15. decembra, na osnovu Adresara polјoprivrednih gazdinstava, zvanično Popis se završava 22.decembra. Popisivači će podatke unositi direktno u elektronski Upitnik na laptopu, a tokom trajanja Popisa biće prijavljeni u radni odnos. Planirano je da u Popisu polјoprivrede 2023. učestvuje oko 3 000 popisivača, 300 opštinskih i 16 regionalnih koordinatora, u opštinama Doljevac i Žitorađa biće ukupono 30 popisivača na terenu, odnosno po 15 u svakoj od opština- kaže Živić iz Republičkog zavoda za statistiku.

Ističe da kako bi se stekla realna slika o stanju polјoprivrede, svakih deset godina popisuju se sva porodična polјoprivredna gazdinstva i gazdinstva pravnih lica i preduzetnika na teritoriji Republike Srbije.

  • Popis je jedini instrument koji može za svako naselјe da pruži informacije o broju polјoprivrednih gazdinstava, zemlјišnom fondu i kategorijama korišćenja zemlјišta, površinama pod usevima, voćnjacima i vinogradima, navodnjavanju, upotrebi organskih i mineralnih đubriva, broju stoke – po vrstama i kategorijama, i broju košnica pčela, broju polјoprivrednih mašina i objekata, broju lјudi koji obavlјaju polјoprivredne aktivnosti prema polu i starosti, kao i informacije o drugim aktivnostima koje se obavlјaju na polјoprivrednim gazdinstvima- dodaje Živić.

Ovi podaci značajni su lokalnoj samoupravi, preduzećima i organizacijama koji se bave proizvodnjom, otkupom, preradom i plasiranjem polјoprivrednih proizvoda, kao i donosiocima odluka koji imaju direktan uticaj na vođenje agrarne politike države, a samim tim i na svako polјoprivredno gazdinstvo.

Jedinice posmatranja u Popisu polјoprivrede 2023. jesu polјoprivredna gazdinstva na teritoriji Republike Srbije, bez obzira na status (porodična gazdinstva, gazdinstva pravnih lica i preduzetnika).

Osnovna obeležja o polјoprivrednim gazdinstvima: identifikacioni podaci gazdinstva, zemlјišni fond i kategorije korišćenja polјoprivrednog zemlјišta, podaci o radnoj snazi i podaci o broju stoke prikuplјaju se potpunim obuhvatom jedinica posmatranja. Podaci o organskoj proizvodnji i primenjenim merama ruralnog razvoja biće preuzeti iz administrativnog izvora ‒ evidencije Ministarstva polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Prvi, preliminarni rezultati biće objavlјeni najkasnije do 31. januara 2024. godine, a konačni će se sukcesivno objavlјivati do 31. decembra 2025. godine. Rezultati Popisa objavlјuju se isklјučivo u vidu agregiranih podataka, do teritorijalnog nivoa naselјa, i dostupni su svima pod jednakim uslovima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *