Почеци позоришне уметности у Житорађи.

Пре три године млади у Житорађи су решили да удахну културни живот у плућима општине Житорађа. Као једина општина у Топличком округу која није имала позориште, решено је да се оформи аматерска трупа. Уз несебичну подршку тадашњег координатора КЗМ-а Далибора Милића, и младалачки елан младих Житорађана, окупљена је дружина од 15 дечака и девојчица, средњошколаца и решено је да се оформи позориште. Наравно, елан младих и сагласност Канцеларије за младе, није била довољна да се створи позориште, потребно је било пронаћи редитеља. Далибор Милић је одлучио да младе глумце повери прослављеним прокупачким глумцима Небојши Миленковићу Јумби и Мирољубу Мировићу Фациру. Без обзира на њихов стаж на ”даскама које живот значе” Небојша Миленковић и Мирољуб Мировић су се прихватили ни мало лаког посла. Требало је кренути од нуле, од глумачког заната, млади глумци су у том тренутку имали само вољу за истим и име позоришта ”Мастер клас”. Међу екипом се је одмах развило другарство и кренуло се у реализацију представе. Редитељ и супервизор уз консултацију са координатором одлучили су се за текст Марка Камолетија ”Боинг Боинг” улоге су поверене: Анити Радојевић, Јасмини Бери, Исидори Младеновић, Ивони Перић, Немањи Тонићу и Мирославу Ранђеловићу, а мајстор технике и светла био је Никола Вељковић

плакат за премијеру

Шест месеци напорног рада крунисано је 8. априла 2015. године. Премијера заказана тог дана младим глумцима је доносила једно огромно бреме одговорности. Међутим, млади Житорађани у том тренутку ученици прве и друге године средње школе су то вече очарали Житорађу. У препуној сали Дома културе у Житорађи, публика је са одушевљењем прихватила Берту, Џенет, Јудит, Жаклин, Мирчета и Драгојла.  Те ноћи су ови 15- годишњаци били главне звезде у Житорађи. Сутрадан, се на улицама и кафићима могло чути о томе како мештани коментаришу представу, и понаваљају реплике. Успешна премијера је била ветар у леђа младим глумцима и дала им додатну мотивацију. Уследила је прва реприза, друга реприза, па гостовања у Луковској бањи, и Прокупљу где су млади глумци покупили овације свих присутних. А можда круна овог пројекта је била Смотра аматерских позоришта Србије у Лебану.
Без икаквих амбиција, само са жељом да што боље одиграју представу млади глумци су освојили и Лебане. Уследиле су и прве награде, у Житорађу су се наши глумци вратили богатији са наградом за најбољу мушку улогу на вечерњој сцени, и са прегршт похвала и позитивних коментара публике и стручног жирија. После тога се отишло корак даље, поучени искуством са фестивала и понети еуфоријом која је у том тренутку владала КЗМ и млади глумци одлучују да у Житорађи организују први позоришни фестивал под називом ”ТЕАТРОСПЕКТИВА”. Театроспектива је била ревија омладинских позоришта Топличког округа. И ”ТЕАТРОСПЕКТИВА” је била успешна за глумце из Житорађе што се тиче награда, овога пута, окитили су се признањем за најбољег глумца фестивала. После смотре стављена је тачка на Боинг Боинг и зачетак позоришне уметности у Житорађи. А како данас изгледа и функционише позориште у Житорађи, читајте у неком од наредних текстова.

детаљ са проба/приватна архива

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *