Отворен конкурс за полазнике „Европска школa дебате“

Информациони центар Европске уније и Отворена комуникација расписали су конкурс за пету генерацију полазника „Европске школе дебате“. На конкурс се могу пријавити средњошколсци и студенти из Ниша и околине. Како каже Бојана Петровић, менаџер ЕУ Инфо кутка у Нишу,  конкурс је отворен до 14.октобра, а пријаве се врше искључиво путем онлине формулара који заинтересовани могу пронаћи на њиховим званичним страницама на Facebook-у или Twiter-у, односно путем линка https://goo.gl/sHsYPD

  • Европска школа дебате је иницијатива која се већ пети пут организује,односно имамо пету генерацију полазника за европску школу, а коју организује Информациони центар Европске уније и Отворена комуникација. На овогодишњем конкурсу могу да се пријаве и студенти, јер је раније овај конкурс био намењен само средњошколцима. Конкурс је отворен до 14 октобра.  На радионицама у Нишу полазници ће научити о практичним вештинама дебатовања, аргументацији и јавном наступу што ће им касније у свакодневном животу доста помоћи- рекла је у изјави за Радио Копријан Бојана Петровић из ЕУ инфо кутка у Нишу.

Предавачи ће бити тренери дебатних вештина и најбољи учесници такмичења у Србији и иностранству. Од  краја октобра до децембра изабрани кандидати ће похађати радионице о вештини дебатовања, аргументацији, јавном наступу и Европској унији. Три групе полазника у Београду, Нишу и Новом Саду похађаће укупно пет радионица, суботом од 12 до 15 сати. Трошкови путовања за ђаке и сутденте из других градова биће покривени.

  • Радионице су веома занимљиве. Полазници су увек задовољни и пуни елана за дебатовање. Све се то на крају завршава финалном дебатом која се одржава у Народној скупштини у Београду где обично буду делегирани они који су најуспешнији током радионица. У сваком од ових градова, где су одржане радионице, одржавају се и завршне дебате где се практично полазници деле у две групе, односно на владу и опозицију, где они вежбају за финале у Београду- истакла је Бојана Петровић.

Трочлани жири састављен од дебатних тренера ће одлучивати о кандидатима који ће бити изабрани да учествују на Европксој школи дебате на основу одговара из упитника.

Иначе, Информациони кутак Европске уније у Нишу  на располагању је грађанима Ниша и југоисточне Србије који желе да се ближе упознају са Европском унијом и њеним институцијама и односима Србије и ЕУ. Циљ ЕУ инфо кутка Ниш јесте да приближи Европску унију и процес европских интеграција грађанима и обавести их о подршци ЕУ Србији. Посетиоци могу добити одговоре на питања о могућностима школовања, стручног усавршавања и путовања у ЕУ.

 

Foto EU Info centar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *