Дољевачки просветари у штрајку!

Дољевачки просветни радници данас су започели штрајк. Незадовољни предложеним платним разредима у који су сврстани данас су часови скраћени у свим школама на територији општине Дољевац на 30 минута.

Како каже Загорка Стаменковић, председник синдиката у Дољевцу, наставници и учитељи су ступили у штрајк и он ће трајати све док се не постигне договор око платних разреда.

  • Колектив дољевачке школе је члан Уније синдиката. Ми смо се придружили штрајку тако што смо се договорили да часови буду скраћени на 30 минута и тиме искажемо незадовољство због платних разреда. Докле ће часови бити скраћени и када ће се штрајк просветара завршити то још увек не знамо, јер ће дољевачки наставници поступати у складу са одлукама главног одбора Уније синдиката- рекла је радио Копријану Загорка Стаменковић

Подсетимо, штрајк организују четири синдиката просвете, који траже да сви запослени у предшколском, основном и средњем образовању са седмим степеном стручне спреме буду распоређени, уместо у осмој, у деветој групи у предложеном закону о платним разредима у јавном сектору.

Наиме, осим разредних старешина, они су сврстани у нижу платну групу у односу на остале у јавном сектору који такође имају седми степен стручне спреме.

Досадашњи преговори синдикалаца с представницима министарстава довели су до сврставања разредних старешина у девету платну групу (други разред), али је предложено и да коефицијенти за плате директора школа буду повећани за 46 одсто. Овај други предлог није наишао на подршку представника синдиката.

Часови остају скраћени до новог сусрета просветара с премијерком и ресорним министрима. Уколико се ни тада не договоре, најављују да ће решење тражити испред Владе Србије.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић оценио је да је понуда коју то министарство припрема за просветаре “разумна” и да сматра да је штрајк који је покренут у школама преурањен.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *