Образовни центар у Дољевцу свечано отворен, најављена реконструкција још три предшколска објеката

Нова школска година за дољевачке предшколце почела је на најлепши могући начин, с обзиром на то да је данас свечано отворен новоизградјени Образовни центар у Дољевцу у присуству великог броја деце, представника дољевачке локалне власти и гостију из локалних градова и општина, међу којима је био и председник општине Житорађа Иван Станојевић. Почев од првог радног школског дана преко педесет предшколаца, малишана из мешовите и јаслене групе који похађају ПУ „Лане“ у Дољевцу сада има многоструко побошљане услове за боравак и у складу са најновијим стандардима у тој области.

Образовни центар простире се на 2 000 квадратних метара, а намењен је предшколцима са наше територије, али и средњошколцима из дољевачког краја, као и околних села и градова. Изградјен је и у потпуности опремљен средствима дољевачке локалне самоуправе, Министарства привреде и Министарства без портфеља задуженог за демографију. Ова инвестиција коштала је 234 милиона динара, рекао је данас на отварању председник општине Дољевац Горан Љубић, најавивши и реконструкцију још три предшколска објекта на нашој територији.

-Јако сам поносан што смо данас овде, јер драга децо, због вас све ово радимо и градимо. А да бисмо ово изградили и опремили уложили смо око 170 милиона динара из локалног буџета од укупних 234. Али ту не стајемо, наредне године радиће се још више. Од следеће године још три предшколска објекта ће се градити и то у Белотинцу, Кочану и проширење у Малошишту, како би сва наша деца имала подједнаке услове за боравак у установама за образовање и васпитање. Такође, и средњошколци ће имати одличне услове, тако да наша деца неће морати да иду у Ниш, већ ће, уколико желе, моћи да се обазују у својој општини. Чак је и министар просвете, приликом недавне посете, рекао да ни у Југоисточној Европи нема оваквог образовног објекта. Децо моја драга, срећан вам почетак образовања, уз жељу да вас буде што више.

Резултат заједничког рада општине Дољевац и државе, а преко пројекта „Градимо заједно“ је управо овај модеран објекат, рекла је присутнима и начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски.

-Пракса је показала да и мале општине попут ваше имају доста способних људи, који могу да изнесу овакве пројекте. А када општина има руководство које тачно зна шта јој је потребно, онда је и држава спремна да јој помогне. Нека то буде и порука за све остале општине Нишавског округа. Овакав објекат нема ни Ниш, и треба да будете поноси на то. Јако сам задовољна оним што видим данас овде и зато желим да вас буде што више и да у општини Дољевац буде пуно младих и образованих људи, научника, професора, који ће се вратити у свој родни крај и помоћи Дољевцу да буде још бољи.

У објекте за образовање и васпитање деце у општини Дољевац, у претходне две године уложено је око 350 милиона динара, а планирано је да у и будућем периоду, као и до сада, велика пажња буде посвећена баш овом сегменту инвестиционих активности.

Подсетимо, данас су нове и потпуно опремљене просторије дочекале и малишане у Пуковцу, њих педесетак из предшколске и мешовите групе, као и предшколце, али и ђаке у Малошишту, јер су у претходном периоду и зграда вртића у Пуковцу и објекат ОШ “Вук Караџић” у Малошишту, који је једним делом намењен предшколцима, у потпуности реконструисани. То значи да је око 120 деце предшколског узраста, више од половине њиховог укупног броја и око 230 ђака добило нове просторије у којима ће се образовати.

А већ почетком 2020. године почеће реконструкција матичног објекта Основне школе “Вук Караџић” у Дољевцу, чиме ће још око 400 ђака и њихових професора добити модеран образовни објекат.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *