Побољшање услова живота Рома и других маргинализованих група, превенција ирегуларних миграција и подстицање реинтеграције повратника у Србију у  2018. године специфично за суфинансирање и учешће у имплементацији пројектне компоненте – Становање, назив је пројекта који је омогућио Екуменској хуманитарној организацији (ЕХО) из Новог Сада и општини Мерошина сарадњу.

Донатор пројекта је организација ХЕКС/ЕПЕР (Швајцарска), Швајцарска канцеларија за сарадњу у Србији – Швајцарска агенција за развој и сарадњу (Швајцарска,Србија), Федерална канцеларија за миграције из Швајцарске, удружење Екуменска хуманитарна организација (Србија) и општина Мерошина.

Мерошина

Према подацима које нам је доставила Анита Николић из Општинске управе, финансијско учешће донатора је 55% од укупног буџета предвиђеног за пројектне активности у области побољшања услова становања, у динарима 6.500.000,00 а учешће општине Мерошина је 45% и износи у динар-ма 5.000.000,00, а укупан износ пројекта је 11.500.000,00 динара.

Локације пројекта су најугроженије ромске породице у селима Балајнац, Биљег, Југбогдановац, Доња Расовача и Дудулајце. Обим пројекта је око 35 стамбених јединица који подразумева изградњу купатила, реконструкцију кровова и легализацију бесправно саграђених објеката, рекао нам је председник општине Мерошина Саша Јовановић.

Председник општине Мерошина Саша Јовановић

Формиран је општински тим, тим ЕХО и локални пројектни тим од три члана: Грађевински инжењер, грађевински техничар и аниматор (мајстор) који ће надгледати и контролисати рад на терену.

Обилазак терена  и посета ромских породица очекује се у овом месецу, а у априлу биће расписан јавни позив – тендер, а почетак радова очекује се у мају.

Мерошина

Иначе, општина Мерошина има усвојен Локални акциони план за унапређење положаја Рома на територији ове општине за период од 2017. до 2019. године у области образовања, запошљавања, становања, здравствене и социјалне заштите, културе и информисања.

Аутор: Љубиша Милошевић, новинар и публициста

Фото; Мерошинске вести, Драган Вељковић

*ЗАБРАЊЕНО СВАКО ПРЕУЗИМАЊЕ ТЕКСТА ИЛИ ФОТОГРАФИЈА БЕЗ ОДОБРЕЊА РЕДАКЦИЈЕ ИЛИ АУТОРА!

Текст је део пројекта „Ово је Мерошина“ који је подржан од стране општине Мерошина у оквиру Конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *