Истиче рок за замену оружаних листова

Вест за наоружани део нације да 5. марта истиче рок за замену оружних листова мало кога узбуђује, а требало би. Осим што прети казна и до 150.000 динара ако се то не уради на време, процедура је, благо речено, по новом закону дужа, скупља – и компликованија, пише лист “Политика”.

Према доступним али непотврђеним подацима, грађани Србије поседују најмање 600.000 оружних листова.

Када је 2016. године усвојен Закон о оружју, грађанима су дате три године да поступе по новом. Како увек чекамо последњи тренутак, мали део власника пушака и пиштоља тек је почетком прошле године почео да мења класичне оружне листове за биометријске „картице”, па су надлежни схватили да неће стићи до прошлог марта све да их обраде. Зато је прошле зиме влада у скупштину послала предлог измене закона којим се овај рок помера за још годину дана, а то је 5. март 2020.

Упозорења нису много вредела, јер у ових последњих годину дана ни пети део оружних дозвола није замењен. Више од пола милиона грађана још чека, да ли због лежерности, незнања, скупоће поступка или нечег другог може само да се нагађа.

Како наводи “Политика” за разлику од старе процедуре, на једном новом оружном листу омогућена је регистрација до 10 комада пушака или пиштоља. Власник оружја обавезан је да приликом замене оружног листа у полицијску станицу донесе оружје на увид, као и старе исправе. Потребна му је потврда да против њега није покренут кривични поступак, као и лекарско уверење о способности за држање и ношење оружја.

На званичном сајту МУП-а Србије наводи се да се „Захтев за пререгистрацију оружја из категорије Б подноси лично, у организационој јединици овог министарства према месту пребивалишта подносиоца захтева и том приликом се доноси оружје на увид, прилаже се уверење о здравственој способности за држање и ношење оружја не старије од месец дана, доказ о оправданости разлога за поседовање оружја (за оружје за личну безбедност неопходно је учинити вероватним да би лична безбедност могла бити угрожена због природе посла или других околности, за ловачко оружје неопходан је доказ о испуњености услова за поседовање ловне карте, за спортско оружје неопходно је уверење о активном чланству у спортској стрељачкој организацији.  У овом поступку надлежни орган по службеној дужности, уз сагласност подносиоца захтева, прибавља уверење да се против подносиоца захтева не води кривични поступак. Уверења може подносилац захтева и сам да прибави како би се захтев решио у што краћем року”.

Остаје у пракси „теренска провера” где се полиција распитује и прикупља податке о подносиоцу захтева, од комшија, рођака, колега али звони и на његова врата да види и процени како се он опходи према оружју и околини. То се на сајту овако образлаже: „У току спровођења поступка полицијски службеници месно надлежне полицијске управе, односно полицијске станице утврђују да ли су испуњени услови за безбедан смештај и чување оружја у складу са важећим подзаконским актима”.

То се не наводи, али ако грађанин не прође такву проверу, пропадају му паре дате за лекарски преглед и таксе. Преостаје му у пракси да покуша да прода оружје, а легално може само оном ко има валидну дозволу, или да га преда МУП-у бесплатно.

Издавање нове оружне исправе кошта 1.500 динара, док су власници оружја са олученим цевима – пиштољи, револвери, карабини – дужни да уплате и републичку таксу која износи 5.360 динара. Лекарско уверење кошта од 3.500 до чак 6.000 динара, што укупан износ замене овог документа подиже и на више од 12.000 динара. Обука за безбедно руковање ватреним оружјем креће се од 6.000 до 10.000 динара. Ловачки испит је (само за ловце) 4.000 динара.

Нови закон укинуо је категорију трофејног оружја. Према евиденцији МУП-а, до ступања на снагу нових прописа у Србији је било регистровано укупно 63.558 комада трофејног оружја. Оно, по новом, у истом је рангу са другим ручним оружјем.

Стручњаци Националне асоцијације за оружје појашњавају процедуре за обнављање дозвола. Сваки легални власник оружја мора да оде код свог изабраног лекара и да од њега добије такозвани формулар 1  са којим одлази у лиценцирану здравствену установу у којој се изврши лекарски преглед о његовој способности да поседује оружје. Врше се прегледи офталмолога, стручњака медицине рада, психолога. Свако од њих, уколико процени да је то потребно, има право да га пошаље и на додатне прегледе. Са тим документима и захтевом за промену оружног листа власник одлази у полицију, носи своје оружје на увид и том приликом плаћа таксе.

С обзиром на то да су преостале још само три недеље до истека рока, више него сигурно је да ће због „уског грла” настати неописиве гужве, и у медицинским установама и у полицијским станицама. Рачуница је незванична али је проста и логична: у око двестотине полицијских станица, са једним или два службеника који физички не могу да обраде више од 20 захтева дневно, пропустиће рок сигурно више стотина хиљада грађана. Околност да оружје морају да понесу са собом у станицу у пракси може да буде додатна опасност… Замислимо грађанина који носи карабин, две сачмаре и три пиштоља па са таквим пртљагом стоји у реду – а цеви вире на све стране. Пошто је реч о продужењу јер се не региструје новокупљено, а већ постоји валидна документација, оружје на увид нема неког оправдања осим ако је нешто у питању што лаици не знају.

Но, многи се надају да ће влада опет бити болећива и да ће продужити рок за још годину или две, а ако не биће „густо”.  Ко ће Србе да натера да се накане и одраде оно што им закон тражи.

Народни трошак

Ако 600.000 власника оружних листова у Србији за таксе, лекарско уверење и уверење да се не води кривични поступак издвоји у просеку око 6.000 динара за нове биометријске дозволе то ће укупно коштати око 3,6 милијарди динара или око 30 милиона евра.

Извор: www.politika.rs foto: Politika

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *