Има ли места за нас? Удружење ЦДП Дољевац- једнака помоћ сваком члану

Удружење оболелих од церебралне и дечије парализе Дољевац окупља особе са инвалидитетом са последицама церебралне и дечије парализе. Основано је 2010.године на иницијативу родитеља и старатеља и једино је тог типа у општини Дољевац. Удружење окупља око 75 чланова.

Татјана Станковић, председница Удружења, али и члан Управног одбора Савеза за церебралну и дечију парализу Србије, каже да је циљ Удружења да пружи подршку оболелим члановима, али и њиховим породицама или старатељима како би лакше остварили своја права, али и активно учествовали у свим сферама друштвеног живота.

  • Церебрална парализа је распрострањена и у свету по неким проценама од ових болести болује око 17 милиона људи, док у Србији живи око 6.000 особа које болују од церебралне парализе. Ова болест је неуролошко обољење које најчешће настаје приликом тешког порођаја и неадекватног медицинског збрињавања мајке и детета, чије су последице врло тешке и за цео живот. Церебрална парализа се као термин односи на групу неуролошких поремећаја који се јављају току трудноће или у раном детињству и трајно утичу на кретање тела и координацију мишића, држање и равнотежу. Термин церебрал се односи на мозак; парализа се односи на губитак или оштећење моторичке функције- објашњава Татјана Станковић, председница Удружења у Дољевцу.

Истиче, да је рад Удружења  усмерен на побољшање квалитета живота особа са церебралном и дечијом парализом, као и њихових породица, кроз интеграцију у све сегменте друштвене заједнице кроз залагање за спровођење постојећих система заштите и увођењем нових мера и услуга социјалне заштите.

  • Трудимо се да на сваки начин олакшамо свакодневни живот наших чланова, њихових родитеља или старатеља. Раније смо редовно организовали дружење у просторијама удружења и нека мала свакодневна такмичења попут надметања у шаху и разне друштвене игре. Два пута недељно одржавали смо едукативне радионице и саветовање са психолозима. Међутим, због актуелне епидемије корона вируса и бриге о здрављу чланова, таква дружења смо свели на минимум, јер не желимо да већ њихово крхко здравствено стање угрозимо и неко се инфицира цовидом-19-додаје Татјана.

Социјализација је нешто што овим особама највише треба, а управо је  Удружење заслужно за позитивну енергију која међу њима влада, јер су у више наврата организовали излете и обишли многе знаменитости и природне лепоте наше земље.

  • Светски дан церебралне парализе обележава се широм света 6. октобра, а од 6. до 12. октобра у Србији се обележава и Недеља солидарности са особама са церебралном и дечијом парализом. Ми смо сваке године тај значајан датум искористили како би смо скренули пажњу јавности на особе које болују од церебралне парализе као и на проблеме са којима се особе са овом дијагнозом сусрећу. Ове особе су најчешће жртве дискриминације, па им је самим тим тешко да се социјализују- додаје она.

Удружење има и традиционално окупљање за време Ускрса када се одржава „Ускршње такмичење у туцању јајима“ и тада долазе и чланови из других удружења из наше земље. Труде се, да буду добри домаћини, а гости по обичају однесу само позитивне утиске и осмех на лицу. Чланови дољевачког удружења

Татјана Станковић истиче да поред уобичајених активности труде се да члановима омогуће и лакше остваривање права на медицинска помагала или на прикупљању документације која је потребна за одлазак на рехабилитацију у неко бањско лечилиште или да остваре право на туђу негу и помоћ.

Такође, редовно аплицирају за разне врсте помоћи за своје чланове, па често добијају пакете хране из Банке хране, али и без обзира на године, врше поделу и пакета уочи новогодишњих празника.

  • Наша мисија је остваривање заједничких интереса и циљева за остваривања једнаких права и могућности особа са последицама церебралне и дечије парализе кроз пружање дневних услуга у заједници и социо-едукативних услуга. У ово доба короне несебично смо помагали нашим члановима, а неки који су били инфицирани организовали  превоз на преглед код лекара и свакодневне терапије.

Истиче, да јако брину о здрављу сваког члана и да организују у сарадњи са локалним Домом здравља и  групно вакцинисање против сезонског грипа и против корона вируса.

  • С временом ћемо се и даље трудити да постанемо бољи, уз вољу и подршку осталих чланова, да га што боље обогаћујемо, како би смо се што боље представили нашим члановима, родитељима  и јавности- додаје на крају Татјана Станковић председница удружења.

Пројекат „Има ли места за нас?“ суфинансира локална самоуправа Дољевац (Општина Дољевац)

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове и мишљења органа који је додело средства.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *