Добар род лубенице у Мекишу

Док се већина произвођача бостана у Добричу жали на род , Горан Крстић из Мекиша каже да је он ове године задовољан приносом али и својом велепродајном ценом лубеница. Он гаји бостан на  5, 5 хектара и употребљава најсавременије начине прихране и заштите, те процењује да ће улагање од преко милион динара бити вишеструко враћено.

Он каже да има своје купце који долазе камионима директно на њиву , а продаје и на пијаци у Нишу. Крстић додаје  без стручњака и употребе савремене агрохемије не може се нико надати добром и квалитетном приносу.

  • Нисам гајио брзе, односно екстра ране лубенице, већ лубенице које траже моје муштерије, а имају толико шећера да се после конзумирања мора пити вода- рекао је Горан Крстић.

Он истиче да је ове године презадовољан родом бостана и приносом од 80 до 100 тона по хектару у зависности од сорте лубеница.

С друге стране, има и оних који су незадовољни родом и квалитетом бостана. Саша Јовановић из Пејковца каже да се добром роду и квалитетном бостану и ове године могу да се надају они произвођачи, који су успели да допреме воду до парцела и обезбеде наводњавање, током сушних летњих месеци. Електрификација поља, коју очекују годинама, значајно би олакшала производњу и повећала приносе.

У Мекишу и Пејковцу ће и ове године бити организоване Бостанијаде, где ће се, између осталог говорити и о садашњем тренутку, али и о перспективи у производњи бостана, који се овде гаји већ деценијама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *