ЦИЉ ЈЕ НАСТАВИТИ РАД СА МЛАДИМА: Интервју – Миомир Маљевић за ”Добричке”

Сезона 2017/18 остаће забележена у историји спорта Житорађе, и у срцима свих Житорађана и навијача рукометног клуба Житорађа. У претходној сезони остварен је највећи клупски успех, а у овом клубу се не стаје са констатним радом, те се тако у понедељак од 19.00 у спортској хали у Житорађи креће са припремама за нову сезону. Добитници Светосавске повеље, најбољи клуб општине Житорађа 2017. године, добитници златне плакете РСС и организатори великог броја хуманитарних акција, и на све то ”чувари пехара” само су неке од ствари које стоје поред имена Рк Житорађа. Шта можемо очекивати од Житорађана у новој сезони, и шта је све требало да се дође до овде где се Рк Житорађа налази данас, у интервјуу за ”Добричке интернет новине” је открио председник клуба Миомир ”Паја” Маљевић.

1. Г. Маљевићу, ви сте својеврсна алфа и омега рукомета у Житорађи, колико Вам значи то што је за време вашег мандата клуб остварио највећи успех у историји?

– Ми смо 2000. године кренули са минусом од 500.000 динара и 4 играча у погону, данас смо ”Супер Б” лигаши и имамо 120 детета у погону клуба. Успех се стварао полако радом и само радом од људи који су запоставили пуно личних обавеза и све учинили да клуб напредује.
Ја сам само један део клуба уз Ивицу Тасића, Сашу Антанасковића,Марија Маљевића и многих других. И то је наш заједнички успех. А мој понос се односи на наше другарство, истрајност и пријатељство у ових 18 година.

2.  Супер лига са собом носи много нових искушења, пре свега што се тиче квалитета играча и саме игре. А које су амбиције Житорађе у једном таквом такмичењу?

-Наш пласман у Супер Б лигу је историјски и тај успех ће сваким даном бити све већи. Данас нисмо ни свесни колико ће то бити важно за 20 година када време покаже где и на колико високу лествицу смо се попели. Али настављамо даље крупним корацима у још боље резултате. Што се амбиција ове сезоне тиче циљ је опстанак у лиги, уз развој наших младих играча, који у просеку имају 15 година.

3. Шта навијачи могу очекивати што се нових имена тиче? Да ли спортски сектор има јасно дефинисане циљеве за прелазни рок, или се још увек ништа не зна?

-Ове године се нећемо појачавати, већ ћемо сачувати екипу. Биће извршене само нужне промене у играчком кадру, али у нову сезону улазимо са старим снагама.

4. Бојан Проловић је показао да и млад тренер може да буде врло успешан, он је у својој дебитантској сезони остварио 22 победе. Да ли се тиме наметнуо да и ове сезоне предводи Житорађу ? 

Ове године ће тренер бити проф. др. Саша Марковић, повратник у наше редове и тренер који познаје могућности наше екипе. Марковић ће прозивку обавити у понедељак 20.08.2018. од 19ч. Проловић је ушао у историју нашег клуба и ми смо му захвални на томе а верујем и он нама.

5. Експанзија младих играча не јењава, и то је оно што посебно издваја Житорађу на рукометној мапи Србије. Колико ће шанси добити млади момци из прошле сезоне, с обзиром да ће се од септембра играти много квалитетнији и јачи рукомет у Житорађи ?

–  Млади играчи ће и даље радити и прослављати име Рк Житорађа у млађим селекцијама, а стасавати и напредовати у првом тиму на наше велико задовољство. Желео бих само да напоменем да смо ми једини тим на територији општине који има активне млађе селекције и тако ћемо наставити и у будућности, а да квалитетно радимо показује и девето место на државном првенству Србије у Ариљу у генерацији дечака рођених 2003. године. 

6. Како ви видите стања рукомета у Србији, а како стање на југу Србије, које су мане предности и разлике?

– Рукомет на југу Србије је добар, жаргонски га зовемо ”ситна шмиргла” јер је ривалитет огроман, борбеност велика, а квалитет добар. Посебно су добре млађе селекције јер се велики број играча са југа Србије налази у разним селекцијама од репрезентације Централне Србије, до репрезентације Србије. 

7. Одакле управа црпе инспирацију да изнова помера своје границе?И колико Житорађи као месту од 3500 људи значи да у сфери рукомета има једног суперлигаша? 

Средина са 3500 људи је превазишла себе на рукометној мапи Србије. Сви у суперлативима причају о Житорађи, али ми још увек покушавамо да докажемо да овде није крај и да још можемо да урадимо ”тектонске ствари” у рукометном свету. Наш задатак је рад у клубу и едукација људи у нашој средини. Да се не чека на локалну заједницу и клуб да нешто учине за њих. Потребно је и укључивање родитеља у напредовање деце, јер клуб није у могућности да омогући врхунски третман сваком детету како би оно израсло у врхунског играча. Наша стратегија је да се што већи број деце бави спортом и да се с тренинга смејући се враћају кући. Родитељи морају да схвате да треба да се укључе у рад клуба и да својој деци омогуће тренирање у теретани по програму професионалних тренера, квалитетну исхрану, одлазак на рукометне кампове и сл. Наша деца у клубу стичу одличну рукометну базу, али понављам клуб није у могућности да сваком детету обезбеди врхунски третман. Имамо и ситуације где родитељи одводе своју децу са 14 година у Звезду, Партизан ”заробљавајући” их уговорима на 6 година. Не слушају савете и сами штете свом детету. Мало је и клуб ту крив, јер ниједно дете није уплатило динар клубу на име чланарине, па родитељи очекују поред бесплатне обуке, и волонтерског рада да клуб њихово дете испрати до Звезде и Партизана а то овако је врло тешко остварити. Потребно је јединство свих и заједничка сарадња јер нам је циљ исти. – истакао је популарни ”Паја”.

На крају, Маљевић је напоменуо да навијачи и ове године навијају и бодре свој клуб као и претходних година, а они ће се потрудити да партијама на терену та очекивања оправдају.

*ЗАБРАЊЕНО ЈЕ СВАКО ПРЕУЗИМАЊЕ ТЕКСТА, ДЕЛОВА ИНТЕРВЈУА, ИЛИ ФОТОГРАФИЈА, БЕЗ ОДОБРЕЊА РЕДАКЦИЈЕ ИЛИ АУТОРА! 

2 коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *