Чаир спреман за пацијенте, др Тиодоровић: Очекује крајем ове недеље “један талас оболелих, а нажалост и умрлих”

Члан кризног штаба Владе Србије епидемиолог Бранислав Тиодоровић истакао је да се очекује крајем ове недеље “један талас оболелих, а нажалост и умрлих” , приликом обиласка Хале Чаир у Нишу.

– Овде на југу Србије то ће можда бити већег интензитета него до сада и зато морамо бити припремљени. Услови који су створени у хали, захваЉујући Војсци Србије и Клиничком центру Ниш, су оптимални да можемо да примимо лако оболеле, а ово ће бити центар не само за Ниш већ и за околне градове. Свесни смо тога да наредне две недеЉе треба добро издржати, да стигнемо до Васкрса, када очекујемо један пад, не значајан, али благи, и да из априла месеца изађемо са једном бољом ситуацијом, истакао је познати епидемиолог, који је, као услов за то, споменуо да сви људи који не морају да излазе због посла, остану код куће.

Доктор Горан Станојевић помоћник генералног директора Клиничког центра за хируршку делатност потврдио је да је та институција по налогу Владе Републике Србије и Министарства здравља преузела здравствени надзор, односно медицинску заштиту пацијената који ће бити третирани у Санитетском центру Хала Чаир.

– Наши пацијенти ће бити асимптоматски, са лакшом клиничком сликом и организација особља, лекара, сестара и хигијеничара већ је обавЉена, тако да спремни очекујемо прве пацијенте за третман – рекао је доктор.
Министар одбране Александар Вулин је подсетио да је спремно 256 постеља, да је све максимално комфорно, у мери колико је то могуће.

– Обезбеђене су просторије не само за спавање, већ и за свакодневне активности и исхрану, и, оно што је најважније, обезбеђен је довоЉан број лекара и сестара, као и добра и, колико год да је потребна, здравствена и медицинска заштита, истакао је министар Вулин и додао да је у граду Нишу тренутно спремно још 280 постеља у другим халама за ове намене, а, да ће, уколико буде потребно, у складу са проценом Кризног штаба, Војска бити спремна да се са својим капацитетима стави на располагање и у евентуалним додатним објектима.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић рекао је да је све оно што је тај град требало да уради испуњено у року.

– По оцени Министарства и Института за јавно здравље све је успешно урађено и пред нама је да и даЉе све логистички подржавамо и снабдевамо, у мери наше надлежности, како би овај објекат функционисао у најбољем реду, истакао је градоначелник Ниша и додао да се упоредо завршава и сређивање мањих простора у две школе, “Душко Радовић” и “Мика Антић”, које су такође спремне за пријем заражених.

Извор и фото: Министарство одбране РС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *