Бесплатни уџбеници за одређену категорију ђака

Министарство просвете и ове године обезбеђује уџбенике за одређене категорије деце. Пријављивање по школама је до 10. априла. Влада Србије је преко Министарства просвете издвојила 720 милиона динара за набавку бесплатних уџбеника за ученике.  Право на бесплатне уџбенике, у складу са одговарајућом одлуком Владе Републике Србије, имају ученици из социјално/материјално угрожених породица (примаоци новчане социјалне помоћи), ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом који основношколско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану, ученици који образовно-васпитни рад не остварују по индивидуалном образовном плану, али имају потребу за прилагођавањем (увећан фонт, Брајево писмо, електронски формат) и ученици основних школа који су у породици треће или свако наредно рођено дете у систему образовања и васпитања, пише на сајту Министарства просвете.

И за ову школску годину важи прави  које је новина од прошле школске године да поред ученика из наведених категорија, право на бесплатне уџбенике остварују и ученици са изузетним способностима који основношколско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану са проширеним и обогаћеним садржајима, односно по ИОП-у 3 и ученици првог и другог разреда који су глуви, а којима су потребни прилагођени уџбеници у електронском формату, са видео садржајима на српском знаковном језику.

Министарство ће у првом циклусу (1-4. разреда) основног образовања и васпитања доделити бесплатне уџбенике за предмете математика, српски језик/матерњи језик, свет око нас, природа и друштво и страни језик као обавезни предмет;

У другом циклусу (5-8. разреда) основног образовања и васпитања ученици ће добити бесплатне књиге за предмете математика, српски језик и књижевност/матерњи језик, односно српски језик/матерњи језик, први страни језик, географија, историја, хемија, физика и биологија.

Како додају из Министарства просвете школе ће преко разредних старешина и учитеља, путем успостављених канала комуникације, благовремено обавестити родитеље, односно друге законске заступнике ученика о процедури, неопходној документацији и роковима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *