5 разлога зашто треба јести органско месо

Органска производња са собом носи низ ограничења, тежак рад и улагање, али и квалитет на тржишту. Када је конкретно реч о органском месу постоји велики број разлога зашто је оно боље за исхрану људи од меса добијеног у конвенционалној производњи. Ми смо за вас издвојили 5 разлога.

  1. Органско месо је здравије

Органско месо има већу биолошку и нутритивну вредност која се састоји у повећаном садржају витамина и минерала, калцијума, магнезијума, гвожђа, а нарочито омега 3 масних киселина и антиоксиданаса.

Из тог разлога употреба органског меса у исхрани је веома значајна. Пре свега се препоручује деци и трудницама. Органско месо не садржи адитиве, хормоне, конзервансе, емулгаторе, вештачке боје, ароме и појачиваче укуса.

  1. Органско месо је безбедније

Органска производња обично захтева поштовање строгих законских прописа и обавезно се контролише од стане овлашћених сертификованих организација не сме да садржи хормоне, пестициде, тешке метале и адитиве.

У исхрани стоке обично се користи храна која је произведена на њивама без употребе пестицида, хормона и минералних ђубрива, а строго се забрањује и употреба антибиотика и других лекова у њиховом лечењу. Највећа предност органски узгојене стоке јесте квалитетна исхрана која мора бити органског порекла.

  1. Нема генетске модификације

Генетски модификовани организми и њихови производи апсулутно су забрањени у органској производњи и исхрани стоке. Зато

  1. Органско месо је укусније

Органско месо има карактеристичан укус, мирис и боју, за који често кажемо да је заборављени укус намирница са села, пре свега због употребе свеже органске траве у исхрани говеда без употребе концетрата.

  1. Добробит животиња и биодиверзитет

Због напредовања животиња, органски стандарди инсистирају на томе да животиње морају имати довољно простора за испашу и свежег ваздуха како би се развијале, при чему се гарантује слобода у том процесу.

Органске фарме и њихови заштитни појасеви представљају уточиште за дивље животиње и домове пчелама, птицима и лептирима. Утврђено је да је на органским фармама биљни и животињски свет, као и свет инсеката већи и до 50%, што позитивно утиче на биодиверзитет.

Извор; Агромедиа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *