СТАЗАМА СЛАВНИХ ПРЕДАКА: Први топличанин који ће трчати од Житорађе до Хиландара

– Топлица је вековима уназад била позната као јуначко поднебље , које је дуж својих обала изнедрило много јунака који су кроз векове проносили славу овог краја. Некада су то били Гвоздени пук, Милан Топлица и многи други, они који су жртвовали себе и своје животе бранећи Топлицу и Србију од много јачих и већих сила. Данас, када живимо у времену искривљених моралних норми и заборављајући старе и традиционалне вредности, тешко је пронаћи људе који су свесни јунаштва и жртве ових људи, и који су захвални својим прецима и Богу што данас у својој Топлици уживају слободу. Један од њих је сигурно и Срђан Јовановић ”Пеци”. Овај маратонац из Житорађе ће крајем августа кренути на пут дуг 700 километара, пут који ће га одвести до диретно до једне од наших највећих светковина манастира Хиландар. Пеци ће тако постати први топличанин који ће који ће уз благослов Цркве и подршку Удружења Топличана у Београду кренути пут Хиландара како би одао почаст нашим славним прецима.
” Ово је само атом онога што су наши преци за нас урадили гледајући период од Косовске битке и Хиландара до солунаца и Гвозденог пука. Одувек ме је тиштило то што их се сећамо само на неким великим окупљањима и значајним датумима, а они заслужују да их се сећамо свакога дана. Као верник осетио сам унутрашњи позив и моралну обавезу да им одам почаст. Одлучио сам се да то буде оно у чему сам најбољи, и тако сам дошао на идеју да трчим од Житорађе до Хиландара.” – објашњава Пеци.
Јовановић ће кроз своје ”тркачко ходочашће” и на најлепши могући начин пронети име Житорађе и Топлице широм Европе. С тога овим текстом апелујемо на све доброчинитеље да помогну Срђанову мисију. Неки људи чувши за његову идеју, јавили су се да помогну али као и увек не у довољном броју. Зато апелујемо на све који су у могућности и заинтересовани да помогну, јер требамо бити заједно и у добру и у злу, а историја нас сама по себи обавезује да наградимо један овакав чин.
” Хиландар је једна од наших највећих светиња. На неки начин је ово ”тркачко ходочашће”, на које не могу кренути сам. Вера нас учи љубави, узајмном поверењу и помоћи. С тога овим путем молим све добре људе да помогну моју духовну мисију.  ” – каже нам Срђан Јовановић.
Како би Срђану помогли јавите се на број телефона 0693060066 а уколико сте заинтересовани за финансијску помоћ можете помоћи уплатом средстава на жиро рачун бр. 330-4700102645363-77 Ђорђевић Сања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *