Задруге могу оживети пољопривреду

Уколико желите  да започнете свој бизнис, а имате у власништву или пак  изнајмљујете парче земље, постоји могућност да вам држава бесповратним средствима помогне у тој намери.

ЗАДРУГАРИ У ПОЉОПРИВРЕДНОЈ ЗАДРУЗИ АГРО-ЈУЖНА МОРАВА ПУКОВАЦ
/ФОТО FACEBOOK/

Конкурс за доделу бесповратних средстава за оснивање нових задруга и инвестиције у постојеће задруге , био је расписан прошле године, а чак три задруге са подручја Дољевца чека на субвенције. Јовица Пешић начелник за привреду и финансије у општини Дољевац каже  да је локална самоуправа дала сагласност за све три задруге и сматра да ће оснивање оваквих задруга  помоћи развоју пољопривреде. Крајем прошле  задруга 1. Децембар из Житорађе је међу првима добила субвенције и то око 11 милиона динара. Директор задруге   Небојша Станисављевић каже да су средства већ утрошили, набавили су трактор, и грејне плоче, а током следеће недеље стиже  и 28 расних грла свиња . Набавком грејних плоча повећаће се не само обим производње, већ и број коопераната и запослених на фарми, рекао је у изјави за наш портал Станисављевић.

Иначе већ смо писали да је субвенцију јесенас добила и задруга Бее Цоопер из Девче и то у виду пчеларске опреме вредне 6 милиона динара

Иначе један од услова  за нове задруге, поред поседовања земље, јесте да се удружи пет задругара, који не морају имати исту делатност и да тако удруже ресурсе и оснују задругу. Паре се могу трошити искључиво наменски и држава ће вршити контролу како не би дошло до злоупотребе.

Предвидјена су и средства за постојеће задруге и то по 100.000 евра. Како наводе у Министарству без портфеља, средства су бесповратна. Задруге могу остварити право на финансирање за набавку животња за повећање стада, набавку вишегодишњих засада, опреме за унапређење квалитета и капацитета фарми за производњу млека и меса, опреме и пољомеханизације за повећање производње и унапредјења квалитета воћа, поврћа и друге производње.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *