Ускоро почиње пилотирање поступка признавања претходног учења: Самоуке занатлије добијају дипломе

Пилотирање поступка признавања претходног учења почеће у мају, а након што буде уведен у систем, овај поступак омогућиће стицање квалификације и онима који су знања и вештине стекли ван образовног система, кроз радно или животно искуство- најављено је на радионици на којој су представљене припреме за пилотирање које су до сада спроведене уз подршку пројекта „Развој интегрисаног система националних квалификација“.

Припреме су обухватиле развој правилника, процедура и програма, инструмената за оцењивање и припрему елабората за акредитацију, а школе укључене у пилотирање су спремне за наредни корак – избор кандидата и проверу како предложена решења функционишу у пракси, рекла је помоћница министра просвете за дуално образовање и васпитање проф. др Габријела Грујић.

У пилотирању ће учествовати 22 средње стручне школе, а први кандидати биће одрасли који су до сада без сертификата радили као армирачи, зидари, руковаоци грађевинском механизацијом, тесари, пекари, месари, кувари, столари и модни кројачи. Ових девет квалификација Министарство просвете, науке и технолошког развоја изабрало је у сарадњи са Националном службом за запошљавање, јер подаци указују да највећи број незапослених без квалификација има управо ова радна искуства, а да на тржишту рада постоји потреба за квалификованим кадровима у овим областима.

Признавање претходног учења представља могућност да се одраслима, који из различитих разлога нису завршили школовање, процене и признају знања и вештине стечене кроз обуке, животно и радно искуство, и да се за тако призната знања добије уверење о стеченим компетенцијама или сертификат којим се потврђује стечена квалификација. Цео поступак, од пријаве кандидата до издавања сертификата, требало би да траје највише три месеца.

Квалификације стечене кроз радно искуство, а потврђене кроз поступак признавања претходног учења на тржишту рада биће потпуно једнаке квалификацији стеченој кроз образовни систем.

Интересовање и појединаца и послодаваца већ постоји  јер су до пилот-школа већ почели да стижу упити заинтересованих.

Радионици су присуствовали представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Завода за унапређивање образовања и васпитања, Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, Агенције за квалификације, Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и пилот-школа.

Пројекат „Развој интегрисаног система националних квалификација у Републици Србији“ је један од текућих пројеката којим Европска унија, као највећи донатор у Србији, подржава модернизацију система образовања и усклађивање са стандардима и праксама земаља ЕУ. Од 2003. године, ЕУ је донирала за реформу сектора образовања више од 100 милиона евра – за унапређење предшколског васпитања и образовања, реформу средњег стручног образовања и образовања одраслих, реновирање и опремање школа и факултета, подршку инклузовном образовању, итд.

 

Извор: Министарство просвете, науке и технолошког развоја

Фото:М.Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *