У Житорађи нема регистрованих случајева морбила!

Епидемија малих богиња доживљава пораст и шири се неконтролисаном брзином. Како кажу епидемиолози, најугроженије су бебе које се нису вакцинисале и старији од 30 година.
Међутим, у Житорађи се могу похвалити другим статистичким подацима, наша екипа посетила је Дом здравља у Житорађи, и тим поводом разговарали смо са доктором опште медицине  и директором Дома здравља у Житорађи Далибором Величковићем. Он нам је рекао да за сада нема регистрованих случајева у Житорађи, и предочио мере предострожности како би се избегла појава морбила на територији општине Житорађа.
– У Житорађи тренутно нема регистрованих случајева морбила, односно малих богиња. Разлог томе је и правовремена превенција. Једини начин превенције је вакцинација, а за сада на територији Житорађе има преко 90% вакцинисане деце од морбила. – рекао нам је др Величковић.

Доктор Величковић / фото: Н.Тонић/Добричке

И наглашава, да уколико дође до појаве најмањих симптома вируса обавезно се треба јавити лекару:
– И најмањи симптом треба пријавити лекару, како би особа била подвргнута надзору лекара и како би се предузеле све неопходне мере за спречавање и лечење компликација. 
Када се болест појави, она се не спречава. Већ тада искључиво зависи од појединца, како ће се она развијати. Уколико се не заштитимо на време могуће су многобројне компликације, а најчешћа је упала плућа. – јасан је доктор Величковић.

Иначе, најчешћу компликацију болести – упалу плућа до сада је имало 158 оболелих особа, подаци су Института за јавно здравље Србије др Милан Јовановић Батут.
Такође, рекао је и који симптоми карактеришу ову болест:
– Узрочник болести је вирус морбила. А најчешћи симптоми су црвенило коже у виду ситних ружичастих тачкица по целом телу, праћених повременом повишеном температуром. 
Нажалост, Житорађа је редак случај у којој се нису појавиле мале богиње, као што можете прочитати ових дана на Инфективној клиници у Нишу преминула је девојка стара 21 годину услед компликација изазваних овом болешћу. А информација која јутрос стиже у медије је и да је на нишкој клиници задржана једна особа са упалом мозга, такође услед компликација изазваних морбилама.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *