Проф. др Бошко Прокић открива шта вас очекује на вечерашњој промоцији књиге о Добричу

У Народној библиотеци у Житорађи, вечерас од 19 сати,  биће одржана промоција књиге „Добрич 1.део“  проф. др Бошка Прокића. После петогодишњег истраживања и прикупљања материјала и историјских чињеница прва од четири књиге из едиције ”Добрич” биће премијерно представЉена пред публиком у Житорађи. Како каже у изјави за наш радио проф. др Прокић у првој књизи су основне и неке друге карактеристике Добрича где је обрађено 16 карактеристика, почев од имена и територије до сличности и разлике између Добрича и Топлице. Други том књиге о Добричу говориће о Добричу кроз историју, тј. од првих тренутака када се Добрич помиње. По свему судећи биће то досад најсвеобухватније дело о овом пределу. У другој књизи професор Прокић бавио се статистичком сликом Добрича, а трећа, према његовим речима најзанимљивија, бави се старим говором Добрича.

  • Вечерас ће бити одржана промоција књиге о Добричу прве књиге написане о Добричу као комплетној средини у којој су обрађене две групе питања. Један део односи се на основне карактеристике Добрича као територије, друштвене заједнице, привредног центра, саобраћајнице, односно једно двадесетак најзначајнијих карактеристика о крају, простору, људима… А други сегмент посвећен је историји Добрича- каже у изјави за радио Копријан проф. др Бошко Прокић.

Ово је први пут да је издата једна оваква свеобухватна публикација о историји Добрича, а у  којој, на једном месту, се налазе све информације о разним историјским догађајима који су се одвијали на овим просторима.

Проф. др Прокић истиче да је изненађен колико је историја Добрича важна, значајна, трајна и да скоро нема периода историје који на неки начин није био повезан са Добричом, али нажалост до сада на једном месту није била презентована богата историја овога краја.

  • После петогодишњег рада и истраживања на упознавању историје Добрича изашла је ова књига која обухвата период од његових првих дана до данас. Занимљива је чињеница да Добрич има насеље из бронзаног доба. Остаци овог насеља налазе се у селу Горња Стражава на месту званом „Орлов камен“ и то је уствари најстарије насеље Добрича. Али овај крај има и неколико добро познатих и релативно проучених насеља из римског и византијског периода, најпознатије насеље је Градиште где је откривена биста царице Теодоре, значајна су и насеља и Ад Херкулем (лат. Ad Herculem) и Житорађско кале. Добричу је припадала и средњевековна тврђава Копријан- каже проф. др Прокић.

Како каже професор Прокић ово је само почетак историје Добрича јер је он припремио и ускоро треба да изађу из штампе још две књиге.

Друга књига говориће о статистичкој слици Добрича. У овој врло интересентној публикацији читаоци ће моћи да сагледају целовиту слико о Добричу данас у односу на неки други период, а још интересантнија књига је књига каже професор, „Стари говор Добрича“ јер у Добричу има преко 120 писаца од којих многи пишу на добричком дијалекту, а ова књига ће истргнути од заборава специфичан језик овога краја.

На крају разговора је додао да је завршио и књигу, коју тек треба да објави, о свом родном селу, Горњој Расовачи, историји овога села и њеним мештанима, на коју је каже изузетно поносан.

Нема сумње да је професор Прокић најбољи познавалац Добрича и својих Добричана.

М.Јовановић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *