Орљане и ове године окупило ликовне ствараоце

Ликовна колонија која се већ дуги низ година одржава у Орљану у организацији дољевачке Јавне библиотеке и МЗ Орљане, од овог места дољевачке општине направила је значајно уметничко средиште ликовних стваралаца из многих делова наше земље, али и шире. О развоју манифестације сведочи и податак да је већ добила интернационални карактер, јер су је посећивали и уметници из Русије, а захваљујући овом дешавању Јавна библиотека већ броји преко 200 вредних уметничких дела. Четрнаесторо учесника, током шест дана колико манифестација траје, осликаваће своја платна у, како и сами истичу, инспиративном сеоском амбијенту који их окружује. Екипа Радио Копријана посетила је данас сликаре, госте орљанске школе и тамошњих становника.

Дугогодишњи учесник овог догадјаје је и Братислав Бата Андјелковић из Вучја, кога само и данас затекли пред штафелајем. – Планирам да насликам мотиве везане за реку, то је оно што карактерише овај крај, повезујући то са детаљима везаним зарани развој хришћанства, па ће се на платну наћи и Константин и Јелена. Током рада свакако ће настати нови детаљи, али то ће бити основа. Јер када се поклопе она идеја која настаје у глави и реализовано дело постигне се жељени циљ и настане оригинална слика.

Уметници су иначе, у Орљане стигли из многих делова наше земље. Ту је и академски сликар Срећко Радуловић из Сремске Митровице. – Драго мије сваки пут када додјем у неко место које до тада нисам посећивао и када упознајем нове људе и нове колеге који слично мисле. Иако сам тек синоћ стигао запазио сам предивне пејзаже и окружује ме простор који ми се јако допада. Додаје да планира да поред једног пејзажа наслика и једну мртву природу која је његова специјалност.

Поред ликовних стваралаца који су у Орљане стигли први пут, ту су и уметници који памте саме зачетке ове манифестације у општини Дољевац пре више од једне деценије. Бата Цветковић уметник из Ниша учесник је десетак колонија, па и оне прве која се одржавала у тада још неусељеном Дому за стара и инвалидна лица у Дољевцу. – Сећам се почетака Ликовне колоније у овом крају и кроз године сам пратио њен развој. Допада ми се зато што је специфична, што је напредовала од тих првих дана, што се дружимо много више него на другим местима са мештанима , јер спавамо код њих, тако да упознајемо не само простор него и људе.

Ликовна колонија траје до 6.јула.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *