Велико интересовање за прикључак на водосистем у нашој општини

На недавно одржаној седници СО Дољевац, утврдјене су цене прикључка на водоводну мрежу и то како за систем из Бојника, тако и на нишки водовод (НИВОС), као и цена воде. Из града воду ће добијати четири села, од којих су три већ прикључена на систем, док је планом предвидјено да преосталих 12 дољевачких села буду прикључена преко Јавног предузећа за водоснабдевање из Бојника.

Наиме, како је радио Копријану рекао начелник за привреду и финансије у локалној самоуправи Јовица Пешић цене прикључка домаћинстава у нашем крају на нишки водоводни систем и цена воде идентичне су трошковима корисника у граду, али је ипак цена воде коју је одредило Предузеће за водоснабдевање из Бојника нижа за десетак динара од градске воде.

На НИВОС су иначе, прикључена три села Ћурлина, Кнежица и Белотинац, док ће у наредном периоду, када буде изградјена станица за пресипавање воде, градску воду добити и Перутина. Као је Пешић рекао, цена прикључка на Нишки водоводни систем (НИВОС) износи око 40 000 динара, колико ових дана плаћају домаћинства која се у поменутим селима прикључују на водовод. -Наиме, према утврдјеном ценовнику 7 300 динара износи трошак радова, који се додатно увећавају за утрошен материјал, чиме се долази до ове цене од 40 000 динара. Цена воде по кубику је око 60 динара (49 динара без ПДВ-а). Радове изводи НАИССУС, а битно је истаћи да је предуслов за прикључење на градски водовод градјевинска и употребна дозвола.

Прикључење на бојничку воду кошта 30 000 динара, а додатно се наплаћује и водомер. Такодје, домаћинство је дужно да на јавној површини изгради и шахт за прикључак, као и да до њега из куће направи довод. Ипак, кубик бојничке воде јефтинији је од градске, јер кошта око 50 динара, десет динара мање. -Прикључење на систем технички је тренутно изводљиво у Пуковцу, Дољевцу и Кочану. Сви заинтересовани становници ових села могу се пријавити на број 016/821 418, додаје Пешић.

Интересовање становника нашег краја је велико с обзиром на дугогодишње проблеме које имамо са здравом пијаћом водом, а надлежни најављују да ће у будућем периоду интензивирати напоре да сва села општине Дољевац буду повезана на водовод.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *