Одржана седница СО Дољевац

На најновијој седници локалног парламента у Дољевцу, одржаној данас, разматрано је 15 тачака, међу којима су најзначајније Одлуке о завршном рачуну општине Дољевац за 2018. годину и ребаланс буџета за 2019. годину, као и доношење Етичког кодекса понашања локалних функционера и формирање Савета који ће надгледати тај процес.

Према завршном рачуну за 2018. годину, забележен је дефицит буџета од 49,5 милиона динара, рекао је у изјави Радио Копријану начелник за привреду и финансије у општини Дољевац, Јовица Пешић.- Тај износ покривен је из кредитних средстава, а ради се о улагањима у капиталне инвестиционе расходе, пре свега у Образовни центар, за који је део новца, поред Министарства просвете, обезбедила и локална самоуправа. У претходној години имали смо око 500 милиона динара прихода, а значајно повећање забележено је од пореза на зараде, што значи да је више људи са наше територије у предходном периоду добило посао. По том основу преко 128 милиона динара легло је на рачун општине Дољевац, док је прошле године приходовано 119 милиона динара. Напредовали смо и у остваривању наменских средстава пре свега од виших нивоа власти, с обзиром на то да је укупни износ трансфера прошле године био 264 милиона динара, 210 ненаменских, а преосталих, око 50 милиона динара, наменских средстава. Трећина прихода, око 150 милиона, утрошена је за финансирање капиталних инвестиционих расхода и то 89,5 милиона за Образовни центар, преко 9,2 милиона у реконструкцију ПУ “Лане”, објекта у Пуковцу, преко 25 милиона за одржавање локалне путне мреже и 15 милиона динара за реконструкцију моста на Топлици према Шарлинцу. Нагласио бих да је Државна ревизорска институција, у свом извештају, дала позитивно мишљење о завршном буџету.

Такође, како је додао Пешић, општина се по основу кредита задужила око 210 милиона динара, а највећи део тог новца усмерен је на рефинансирање скупљих кредита узетих у ранијем периоду.

Ребаланс буџета за 2019. годину је логичан след претходних одлука, истиче Пешић, због одређивања намене пренетих ненаменских средстава од претходне године. -Такође, ребаланс је урађен и због средстава које смо добили од појединих Министарстава за разне потребе, пре свега за опремање Образовног центра у Дољевцу, за који је поступак јавне набавке већ у току и очекивања су да ће део комплекса који је намењен за ПУ “Лане” ускоро бити пуштен у рад.

Иначе, поред поменутих тема, разматрани су и извештаји о раду институција у општини Дољевац за прошлу годину, али је акценат био стављен и на комуналне теме, попут израде Локалног плана управљања отпадом и доношење Решења о примени цене воде и прикључка на воду за насеља која се водом снабдевају преко ЈКП Naissus Ниш.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *