Еко Копријан трага за најуређенијим двориштем, црквеним и угоститељским објектом, месном заједницом

Потреба очувања животне средине све је актуелнија тема. Зато у Удружењу Еко Копријан, низом активности које планирају током овог лета, желе да анимирају што већи број људи са територије општине Дољевац да се подробније посвете бризи о природним лепотама које имамо.

Истицањем позитивних примера како појединаца тако и установа, кроз рецимо избор најуређенијег домаћинства, угоститељског објекта, месне заједнице или црквеног објекта, могуће је позитивно утицати на наше житеље и покати да само заједничким напорима можемо постићи жељене резултате, каже у изјави за Радио Копријан председница секције за заштиту животне средине Удружења Еко Копријан, Сузана Перић. – Желимо да промоцијом људи који су јако посвећени очувању простора у којем живе покажемо свима како би сваки савесни грађанин требало да се понаша-тако што ће прво уредити своје двориште и простор испред свог дворишта и адекватно одлагати отпад. А то је одлична полазна основа за све друго. Зато бирамо најлепше индивидуално газдинство, али и друге објекте, црквене или угоститељске који привлаче велики број туриста и који ће служити као пример свима осталима. А општина Дољевац заиста има шта да покаже. Налазимо се на дивном месту у сливу трију река и на обронцима Селечивице, које обилује лековитим биљем, које такође желимо да заштитимо.

Ипак старе навике се тешко мењају, па и поред тога што општина Дољевац има комуналну службу, која износи смеће, број дивљих депонија није занемарљив, па врло често тамо где се једна депоније очисти ускоро никне нова. -Несавесни појединци својим понашањем руже слику целог краја и због њих се многи позитивни примери не виде и не могу да дођу до изражаја, али ипак сматрам да није све тако црно. Зато се трудимо да примерима добре праксе утичемо на све друге да следе те добре домаћине, којих је заиста много, додаје Сузана Перић.

Ова тема је од не малог значаја и због жеље надлежних да привуку туристе у овај крај. –Имамо одличне, али недовољно искоришћење потенцијале за развој руралног, верског и здравственог туризма, а ако то желимо да унапређујемо морао да кренемо од еколошких тема. Имамо подршку надлежних и већ од петка крећемо у обилазак месних заједница и у потрагу за најистакнутијим члановима наше заједнице у области екологије, мада и сви који желе могу сами да се пријаве, додаје председник Удружења Еко Копријан Радивоје Митровић.

Битна ставка у чувају природе је и рециклажа, па без обзира на то што смо још далеко од европских стандарда, од нечега се мора и може почети. Зато додају из овог еколошког удружења свако домаћинство може уколико се само мало потруди да да свој допринос кроз тзв.компостирање, односно облик рециклирања кућног органског отпада. – Свако може од остатака хране које иначе баца да прави органско ђубриво. Или на пример уместо што пале стрњике, што је и законом забрањено и кажњиво, пољопривредници би требало да знају да и кукурузовину и остатке настале након жетве пшенице такође могу да одложе на одређено место, у један део њиве и тако обогате земљиште, напомиње Митровић.

Пре него што кренемо да мењамо свет око себе, пре свега морамо променити себе, што није ни мало лако, али је изводљиво и одлична је основа за добре резултате, слажу се наши саговорници.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *