Групна сеча бадњака, традиција која поново оживљава

Житорађа / Ђакус – Већ неколико година уназад може се приметити да обичај да се на Бадњи дан иде у колективну сечу бадњака поново оживљава у селима на територији општине Житорађа. Као што се да видети у појединим селима ове општине, тако имамо прилике да видимо да се и у осталим селима Добрича се негује традиција.
Међутим, у овом надасве спефичном обичају сече бадњака, предњачи место Ђакус у општини Житорађа. Мештани Ђакуса којих има негде око 730 сваке године се организују групу од 50-ак људи који иду у колективну сечу бадњака.
Како нам каже један од младића који сваке године иде са својим мештанима по свето дрво, Немања Станковић ова традиција у Ђакусу има вишедеценијско трајање, али је у једном тренутку спласнула да би је поново оживела група младих људи од 2015. када постаје неизоставни део Божићних празника.

Фото: приватна архива

У колективну сечу бадњака смо поново кренули 2015. године. Са вером у Бога и следећи дух и обичаје наших предака одлучили смо да се организујемо и ево већ 6 годину за редом идемо сви заједничку сечу бадњака. Група броји нас 50-ак међу којима има и млађих и старијих, који поштују овај давно утемељен обичај међу Србима. Порука коју шаљемо нашим окупљањем је та да треба да поштујемо обичаје, традицију и веру, и да се то преноси с генерације на генерацију не би ли наша Србија била већа и боља са пуно радости и деце. – рекао нам је Немања Станковић, и додао: Надам се да ће нас у Ђакусу из годину у годину бити све више и да ћемо успети да омасовимо овај наш обичај.

У Ђакусу ће вечерас бити организовано паљење бадњака са почетком од 18:30 којој ће присуствовати и свештеник.Ове године колективна сеча бадњака организована је и у Бадњевцу и Кочану, и у још понеким местима Добрича.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *