Данас од 13 часова почињу мамографски прегледи у Дољевцу

Покретни дигитални мамограф јутрос је стигао у дољевачки Дом здравља, а прегледи су почели већ од 13 часова. Екипе за радиологију Клиничког центра из Ниша дежураће и викендом, а из Дома здравља позивају све жене старости од 50 до 69 година да се прегледају, јер је превенција код малигних болести постала неопходност и обавеза је сваког појединца према себи самом.

Жене старости од 50 до 69 година без обзира да ли имају оверену здравствену књижицу или не, могу да обаве мамографски преглед дојки. Бесплатни прегледи ће се обављати сваког дана, чак и суботом и недељом, од 08 до 20 сати. Уколико немају здравствену књижицу, пацијенткиње могу на увид показати неки други идентификациони документ, због адресе становања, с обзиром на то да резултати прегледа стижу на кућне адресе.

Иначе, према подацима Института за јавно здравље на територији општине Дољевац има око 2 200 жена из ове старосне категорије и све оне уколико желе могу да се прегледају.

Иначе, на преглед се могу јавити и млађе и старије жене у односу на циљну групу али је потребно да имају упут лекара, рекла је Радио Копријану директорка дољевачке здравствене установе Весна Златановић Митић.

Дигитални мамограф ће у Дољевцу бити до краја месеца, али и дуже уколико буде потребно. Подсетимо, покретни дигитални мамограф и ранијих година био је стациониран у Дољевцу, а интересовање овдашњих жена је, напомиње директорка  Дома здравља, било велико, нарочито у односу на околне општине. Сличном или још бољем одзиву, истиче, надају се и овога пута, тим пре јер је последњих година порасла свест становништва о потреби превентивних прегледа.

Информације и заказивање прегледа које је обавезно може се обавити лично у Служби за здравствену заштиту жена или на телефон 870-219. Резултати прегледа ће бити достављани 2 до 3 недеље након прегледа на кућне адресе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *