Све више дољевачке омладине жели да волонтира

Волонтирање је у последње време у нашој земљи, па и на територији општине Дољевац, све популарније нарочито медју младима, чему у прилог сведоче и подаци дољевачког Црвеног крста, према којима се из године у годину повећава број интересената који желе да на овај начин дају свој допринос друштву. Волонтери из наше општине, како они младји, окупљени у Омладинској теренску јединици, тако и они старији и искуснији, врло су активни и учествују у свим акцијама Црвеног крста, од бриге за старе и изнемогле становнике наше општине до разних едукативних радионица које организују за школарце.

Свако ко жели може да се јави општинској организацији Црвеног крста и да се укључи у њихове активности, јер се пријем чланова врши током целе године.

Своја искуства дољевачки волонтери често размењују и са активистима из других општинских организација Црвеног крста, а добра прилика за то било је и окупљање у Дољевцу током викенда, а поводом Медјународног дана волонтера, 05.децембра.

Иначе, волонтерски рад представља свесно поклањање времена, вештина, знања и енергије за добробит других људи и заједнице, без материјалне надокнаде. Волонтер може без ограничења да буде свако – волонтери су особе попут нас самих, то су особе које добровољно пружају директну неплаћену услугу једној или више особа.

Волонтирање, осим што решава проблеме, такође и изграђује личност оних који волонтирају, подстиче оне са маргине једнако као и оне који раде и остварују профит, помаже друштву да се упути у хуманијем смеру развоја и солидарности. Црвени крст Србије укључује у свој рад 60.000 волонтера. Од тог броја 60 % чине млађи до 30 година, 20% су старији волонтери, а 20% волонтера је средњих година.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *