Апел Министарства пољопривреде: Спречимо тровање пчела

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у сарадњи са Управом за заштиту биља и Савезом пчеларских организација Србије упутило је апел свим пољопривредним произвођачима, а који користе средстава за заштиту биља у периоду цветања, да је ово период када је повећан ризик од тровања пчела.

Подсећају да неправилна употреба средстава за заштиту биља, поред опасности да доведе до тровања пчела, утиче и на опрашивање, па услед лошег опрашивања опада и принос, а и смањује се квалитет плодова. Закон забрањује примену пестицида отровних за пчеле у току цветања, у било ком делу дана, тако да се пестициди који су отровни за пчеле не смеју примењивати ни увече ни рано ујутру. Веома је ВАЖНО напоменути да се средства за заштиту биља примењују у складу са регистрацијом – декларацијом и упутством , а такође је битно да се поштује предвиђена концентрација и каренца а све у складу са добром пољопривредном праксом.

Управа за заштиту биља апелује на пољопривредне произвођаче, да приликом примене средстава за заштиту биља отровних за пчеле прво сузбију корове у воћњацима, јер управо корови који су у фази цветања могу да буду посећени од стране пчела и да поред тога што биљке које третирају нису у фази цветања, до тровања дође зато што пчеле иду на коровске биЉке које су у цвету.

Такође, подсећају пољопривреднике да обрате посебну пажњу  приликом третирања уљане репице инсектицидима јер је забрањено примењивати инсектициде који су  отровни за пчеле у току цветања.

Такође апелују да се приликом третирања уљане репице пре цветања користе средства за заштиту биЉа  која имају краћи период деловања, стоји у саопштењу Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду.

Захваљујући одличној сарадњи Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) са Управом за заштиту биља, која је из године у годину све боља и боља, и прошле сезоне су успели превентивно да зауставе пар најављених третирања уљане репице у цвету.

Третирање комараца из ваздуха такође представља огроман проблем, јер се често поклапа са цветањем липе, а и других медоносних биљака, коју пчеле интензивно посећују. Апелују на надлежне, пре свега локалне самоуправе, да третирање комараца из ваздуха не спроводе, већ да се комарци и крпељи третирају са земље, препаратима који нису токсични за пчеле, у касним вечерњим сатима, када нема активности пчела.

У оквиру четворогодишњег пројекта у вези проблема тровања пчела пестицидима у пољопривреди, који је СПОС добио на конкурсу Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД), који спроводи НАЛЕД у сарадњи са Републичким секретаријатом за јавне политике (РСЈП), а финансира Америчка агенција за међународни развој (USAID), потписана је декларација  о заштити пчела у Србији са више градова и општина, а главна активност коју очекују од потписивања Декларације јесте постепено укидање третирања комараца из авиона средствима отровним за пчеле. Позвали су  представнике градова и општина који нису потписали Декларацију, да то учине, јер очувањем пчела помажу и развоју својих средина.

СПОС се  захвалио председници Владе Републике Србије Ани Брнабић, министру пољопривреде Браниславу Недимовићу, Управи за заштиту биља и Управи за ветерину на свему што чине за пчеларство Србије.

Извор/Фото: http://www.minpolj.gov.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *