Управа за шуме дели бесплатне саднице за пошумљавање!

Министарство пољопривреде и Управа за шуме Републике Србије објавили су  конкурс о додели бесплатних садница за пошумљавање, а услов је да имате најмање 5 ари одговарајућег земљишта на којима ћете их посадити. Како кажу из Управе за шуме Републике Србије најбоље је захтев поднети у рано пролеће или рану јесен, пре почетка радова на пошумљавању, како би се на време обезбедио потребан садни материјал. Уз захтев за доделу бесплатних садница, физичко лице треба само да достави доказ о власништву за земљиште које намерава да пошуми.

За пошумЉавање може да се користи шумско и пољопривредно земљиште, с тим што је за пошумњавање обрадивог пољопривредног земљишта неопходно прибавити сагласност Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управе за пољопривредно земљиште.

Захтев за одобрење промене намене се подноси на адресу: Министарство поЉопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за пољопривредно земљиште Београд, Грачаничка 8.

Физичко лице које жели да пошуми своје земљиште обраћа се захтевом регистрованом шумском расаднику (привредно друштво, правно лице или предузетник уписан у регистар шумских расадника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управе за шуме), за бесплатну доделу садница.

Списак регистрованих шумских расадника налази се на сајту Управе за шуме:  www.upravazasume.gov.rs .

Уколико шумски расадник има на располагању одговарајући садни материјал, закључиће уговор са физичким лицем о међусобном регулисању односа, којим се обавезује да ће физичком лицу обезбедити бесплатан садни материјал одговарајућег квалитета, и пружити потребна упутства у вези правилног извођења садње на терену. Физичко лице се обавезује да ће преузети садни материјал и придржавати се стручних упутстава, стоји на сајту Министарства пољопривреде.

Списак регистрованих шумских расадника којих у Србији има 55, са контактима, постоји на сајту Управе за шуме. Трошак оваквог од државе подржаног начина садње сноси Буџетски фонд за шуме Србије, а право на подршку остварује се преко конкурса на којима учествују правна лица или предузетници који имају регистроване расаднике.

М.Јовановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *