У току реализација пројекта „Инклузивно предшколско образовање и васпитање“ у Житорађи

У оквиру пројеката „Инклузивно предшколско образовање и васпитање“,  које је одобрило Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а који се финансира пеко гранта који је Министарство просвете доделило општини Житорађа, из средстава зајма Светске банке, а реализује га општина Житорађа у сарадњи са ПУ „Прва радост“и другим партнерским локалним институцијама, у току недеље спроведено је низ уличних активности.

Пројекaт има за циљ унапређење доступности, квалитета и услова предшколског васпитања и образовања за свако дете од његовог рођења до 6,5 година, а нарочито за децу из друштвено осетљивих група.

Како наводи  Срђан Пиловић, директор предшколске установе „Прва радост“пројекат је најкориснији деци из руралних средина, јер је њима најпотребнији. Очекујемо од Министарства просвете, науке и технолошког развоја да се пројекат настави и у наредном периоду, а са локалном самоуправом ћемо покушати да успоставимо дугорочни рад групе. Овом приликом се захваљујем ресорном министарству на препознавању потреба једне мале општине на југу Србије.

Грађани су имали прилику да се на штанду који је постављен на више прометних места у Општини Житорађа, информишу о имплементацији овог пројекта. Акценат смо ставили на оснаживање родитељских компетенција, посебно у делу подржавања квалитетне комуникације усмерене на добробит детета и подстицање родитељске укључености у осмишљавању квалитетног програма за децу

Највећу корист од овог пројекта имају деца предшколског узраста, њихове породице и локалне заједнице које кроз повећање броја објеката и броја места у предшколским установама, унапређују пружање услуга од стране предшколских установа и институцуја државне управе у чијој надлежности је предшколско васпитање и образовање, истакао је начелник општинске управеМарко Стошић.

Акције промовисања активности пројекта, као и значаја предшколског инклузивног васпитања и образовања наставиће се и у наредном периоду, с циљем укључивања што више породица како у самој Житорађи тако и у свим селима на територији општине.

Председник Удружења„Инклузија данас“ Ивица Крстовић, истакао је да је ово пројекат од изузетног значаја, јер се оваквим образовањем доприноси да се заустави дискриминација, али и сиромаштво деце из друштвено осетљивих група. У наредним данима одржаће се седам трибина у већим селима Општине Житорађа са којима ћемо мештане још више упознати са значајем пројекта за читаву средину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *