У Мерошини ЕУ финансира реконструкцију зграде Народне библиотеке

У општини Мерошина су уз подршку Европске уније почели радови на завршној фази реконструкције зграде Народне библиотеке како би се унапредио приступ културним и друштвеним садржајима за све становнике општине, укључујући и особе са инвалидитетом. Бесповратна средства Европске уније у висини од 179.000 евра обезбеђена су преко програма ЕУ ПРО Плус који се спроводи у сарадњи са Министарством за европске интеграције.

Радови обухватају завршетак позоришне сале која има 200 места, постављање вентилације, уз спољну изолацију зидова и постављање соларних панела што ће допринети већој енергетској ефикасности објекта те уштеди енергије и смањењу трошкова. Остварене уштеде ће се улагати у нове културне програме доступне свим становницима општине јер ће бити постављена и рампа за особе са инвалидитетом.

„Завршетком радова и  увођењем потребних еколошких и безбедносних стандарда, савремених система вентилације, укључујући ново осветљење као и заштиту од пожара и осветљења, Народна библиотека ће уз нови изглед пружати адекватне услове за рад и организовање бројних културних садржаја и манифестација, а уз то ће бити обезбеђени и услови за чување библиотечког материјала”, рекао је Саша Јовановић, председник општине Мерошина која у реализацији пројекта учествује са значајним износом од  118.000 евра. Он је подсетио да је прву фазу реконструкције зграде током 2019. финансирало Министарство државне управе и локалне самоуправе, а да ће сада захваљујући подршци ЕУ објекат бити потпуно функционалан.

Радове изводе фирме Експертуниверзал д.о.о. Београд, као носилац посла и КВМ Техник д.о.о. Смедерево као члан групе, изабране у поступку јавне набавке која је спровела општина Мерошина. Рок за завршетак радова је 180 дана.

Пројекат у Мерошини је један од пројеката локалне инфраструктуре у регионима Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије које ЕУ подржава преко ЕУ ПРО Плус програма са скоро шест милиона евра како би се унапредио квалитет живота људи кроз обнову и реконструкцију образовних, здравствених и установа социјалне заштите, спортских и објеката културе, као и унапређење комуналних услуга и зграда јавне администрације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *