У Дољевцу потписани уговори о ангажовању личних пратиоца деце

Локална самоуправа у Дољевцу и Удружење „Инклузија данас“ из Прокупља данас су потписали  уговоре о ангажовању 3 личних пратиоца деце са територије општине Дољевац. Услуга “Лични пратилац детета“ је једна у низу услуга која се пету годину за редом  развија у општини Дољевац у циљу пружања подршке деци са сметњама у развоју  и особама са инвалидитетом. Ове школске године овом услугом обухваћена су три детета из Малошишта, Орљана и Белотинца.

Како каже Гордана Цветковић, начелница Општинске управе Дољевац, која је присуствовала потписивању уговора средства за ове намене се обезбеђују из наменских средстава  Министарства за социјалне услуге, а део средстава ове године издвојила је и локална самоуправа Дољевац из буџета.

  • Ове године три породице поднеле су захтев за услугу лични пратилац детета Центру за социјални рад, а данашње потписнице уговора које ће пратити децу током ове школске године морале су да испуне одређене услове. Да би неко постао лични пратилац детета, потребно је да прође обуку и добије Сертификат од Републичког завода за социјална питања. Центар за социјални рад затим повезује пратиоца са породицом детета. – додаје Цветковићева.

Координатор Александра Марковић из Удружења „Инклузија данас“ из Прокупља каже  да су корисници услуге Лични пратилац детета деца са сметњом у развоју, под условом да су укључена у васпитно-образовани процес до краја редовног школовања.

  • Сврха услуге јесте пружање одговарајуће индивидуалне практичне подршке деци ради укључивања у редовно школовање и активности у заједници, ради успостављања што већег нивоа самосталности. Важно је разумети да задатак личног пратиоца није да пружа педагошку подршку детету, већ обухвата области кретања, социјализације, говора и комуникације, усмеравања пажње и самосталности. Опис посла личног пратиоца зависи од индивидуалног плана подршке који за свако деце креирају стручњаци на основу процене потреба детета и у сарадњи са родитељима- додаје координаторка Александра Марковић.

Објаснила је да породице деце са сметњама у развоју које препознају потребу за услугом личног пратиоца, подносе захтев надлежном Центру за социјални рад. Уколико Центар процени да је породици и детету услуга потребна њему се та услуга одобрава и стручњаци у нашој организацији врше пријемну процену детета, након чега је оно кандидат за коришћење услуге.

  • Активности личног пратиоца детета, планирају се и реализују у складу са индивидуалним потребама детета и за свако дете у услузи креира се индивидуални план подршке, где се прецизирају конкретне активности, односно опис посла личног пратиоца. Ми ћемо ових дана обићи пријављене породице у Орљану, Малошишту и белотинцу и сачини план прилагођен потребама детета и родитељима- каже Марковићева из „Инклузије данас“ из Прокупља.

Додаје да је услуга лични пратилац детета осмишљена и направљена тако да свима буде корисна, а првенствено да олакша свакодневне активности родитељима деце која су пријављена за овај програм.

  • Такође, велику помоћ лични пратилац детета пружа детету, али и учитељу или наставницима јер током наставног процеса он усмерава пажњу детета на градиво које се обрађује на часу и на излагање наставника, помаже му у коришћењу прибора, припреми књига и другог. Његов важан допринос јесте да помаже детету да се социјализује, усмерава га ка вршњачкој групи и активностима исте. Он је ту да подржи комуникацију детета, да му пружи подршку приликом игре и других активности током слободног времена попут културних и спортских- додаје она.

Лични пратилац такође има важну улогу у пружању подршке детету у заједници, што укључује помоћ у коришћењу превоза и општу оријентацију у простору- каже Александра Марковић.

M.J./Фото: М.Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *