СВЕТСКИ ДАН ПЛЕСА

Човек је проплесао много пре него што је проговорио, а како би култура плесања била слављена на прави начин и како би се истакла важност коју плес има у човековом животу од 1982. године, сваког 29. априла славимо Светски дан плеса. Главна сврха догађаја је промовисање уметности плеса и његових облика из свих делова света.

Од памтивека је плес пратио човека. У својим почецима, плес је био моторичка реакција на одређене емоције, на појачано весеље, страх, жалост, љубав или мржњу. Моторичке реакције на та узбуђења биле су живахни и ирационални, али врло изражени покрети, који су узастопним понављањем попримили одређени ритмички образац и претворили се у плес.

Плес је форма сценске уметности, настала од људског покрета који има естетски карактер, а унутар културе има симболичку вредност. Може се окарактерисати и описати по његовој кореографији, репертоару покрета или по његовом историјском периоду и месту порекла. Одавнина има друштвени карактер, у смислу дружења и социјализације. Део је општег васпитања и саставни део сваке културе и без њега би живот савременог човека био назамислив.

Осим што обогаћује живот и доности радост, користан је за здравље, као спортска активност, па чак и код отклањања деформитета. Интелектуално, плес повећава способност памћења, развија креативност и поправља расположење.

Неки од најбољих и најлепших плесова су латиноамерички плесови: Румба, Самба, Ча ча ча, Салса, Бачата, затим стандардни плесови, као што су Енглески валцер, Бечки валцер и Танго. У последњих пет година учи се Зумба, Кизомба, Хип хоп и други.

Код нас има друштвени карактер и део је српског фолклора. У Србији има више од 3000 назива народних игара. Њихово богатство и лепота огледа се у различитим типовима и стиловима који су се у сваком поједином крају развили под специфичним историјским, културним, економским, географским и другим условима.

Плес буди осећај за лепо, чини да се људи осећају срећно, чува оптимизам, побољшава међуљудску комуникацију.  Плес може бити чудесан и када је далеко од савршенства. Веома је лако и поврх свега дивно заплесати, па чак и ако имате две леве ноге, како обично у народу кажу, данас је ипак Светски дан плеса, зато пустите своју омиљену песму и заплешите!

 

Аутор: Невена Милошевић

Фото: Википедија

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *