Сведочење наших држављана из Тиране након серије земљотреса

Међу држављанима Републике Србије који бораве или живе у Албанији, према последњим информацијама наше амбасаде у Тирани, нема повређених и погинулих у снажном земљотресу јачине 6,4 степена и низу накнадних потреса који су се догодили у овој суседној земљи током протекле ноћи и данас у области Драча и Тумана. Потреси су се осетили у целој земљи, али и у региону, па и у многим деловима Србије, пре свега на Косову и Метохији. Према информацијама које смо добили од наших људи који ових дана бораве у Албанији, ситуација у погођеним областима је драматична, а потрага за несталима и даље интензивно траје. Зато су многе земље, притекле у помоћ, а своје екипе упутила је и Србија.

Редакција Добричких данас је ступила у контакт са мр Дејаном Чупићем из Јелашнице који ових дана борави у Тирани као представник Агро-туристичко-еколошког удружења из Јелашнице на семинару који је организовала Рурална мреже за развој Северне Македоније, у сарадњи са Балканском мрежом за рурални развој. Са њим је у Албанији још једна особа из Србије. С обзиром на то да се нису затекли, на срећу,  у области која је највише погођена, нису били актери трагичних догађаја које данас сви светски медији преносе, али су се ипак нашли у незавидној ситуацији, у тренуцима када се све тресло и када се није знало шта наредни сати доносе.

Због јачине земљотреса у Драчу, потреси су се и те како, каже Чупић за Добричке, осетили и у главном граду те државе. – У тренутку првог потреса био сам у хотелу у центру града. Многи од гостију хотела су се јако узнемирили, тим пре јер се први и најјачи потрес догодио у току ноћи, око 4 сата. Неки од њих су истрчали из својих соба и за време потреса били у великом холу. Многи су изненађени ситуацијом остали у својим собама, али на срећу и што је најбитније нико од нас није повређен. Додатну узнемиреност изазвало је то што смо, након ноћашњих потреса, приметили да су поједини зидови у хотелским ходницима испуцали. Панику је, додаје, појачала и серија накнадних потреса. – Тло се поново тресло нешто после седам часова, као и још неколико пута током дана, али су они били далеко слабији. Провели смо бесану ноћ, али смо добро што је најбитније.

Без обзира на разорност земљотреса, ситуација у главном граду Албаније је, каже наш саговорник, ипак под контролом, колико је то у датим околностима могуће, па њихове данашње обавезе и састанци нису одложени. Чупић се сутра враћа у Србију.

Иначе, према информацијама које пристижу из Драча и Тумана, број настрадалих и повређених повећава се нажалост из минута у минут, а према тренутно доступним подацима погинуло је најмање 20 особа, међу којима има и деце, а повређено је више од 320 људи.Како преноси АП, верује се да се испод срушених зграда  и даље налази велики број заробљених људи, а до сада их је извучено 43. Због жртава серије земљотреса Влада Албаније прогласила је 27. новембар за Дан жалости.

Серија земљотреса, којих је према подацима Републичког сеизмолошког завода Србије било чак 45 само у Албанији, интензитета од 1,8 до најјачег од 6,4 није погодила само ову државу. И у Босни и Херцеговини се тло данас седам пута тресло, најјачи потрес је био магнитуде 5,5 степени, према подацима ове институције. Слабији земљотрес од 2,4 степена осетио се и у околини Зајечара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *