Св.дан борбе против дуванског дима: Замена цигарета за јабуке у Пуковцу

Сваке године 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дувана, истичући здравствене и друге ризике који се повезују са употребом дувана и залажући се се за делотворне политике којима се смањује употреба дувана, а дољевачки Црвени крст се и овога пута низом активности укључио у обележавање овог дана. Волонтери ове организације данас ће на улицама у Пуковцу Св. дан борбе против дуванског дима обележити симболичном акцијом размене цигарета за јабуке са пушачима. Оваква акција се први пут спроводи у нашем крају, али се у Црвеном крсту надају, да ће без обзира на то, наићи на значајан ођек код људи.

Такође, у ранијем периоду је, како каже Данијела Костић из ове организације, већ одржан низ предавања на тему штетности пушења у појединим одељењима овдашње ОШ „Вук Караџић“, како би се најмлађој популацији скренула пажња на ту лошу навику.

Према проценама СЗО око 6 милиона људи у свету сваке године умире због коришћења дувана, а предвиђа се да ће ова бројка да нарасте на више од 8 милиона до 2030. године. У нашој земљи свакодневно или повремено пуши 38,1 одсто мушкараца и 29,9 одсто жена. Забрињава међутим податак да се из године у годину смањује старосна граница конзумената дувана.

Према речима овдашњих здравствених радника, и дољевчани прате нажалост владајуће трендове, па се тако из године у годину и у нашој општини снижава старосна граница оних који посежу за првом цигаретом. То је негде осма, девета година старости, док смо по броју пушача на нивоу националног просека.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *