Стигли концентратори кисеоника, део помоћи Европске уније

Здравствене установе добијају додатну помоћ у виду 100 концентратора кисеоника, који су данас стигли у Србију као део пакета помоћи Европске уније. Ови концентратори су намењени терапији кисеоником у болничком лечењу, смањујући стопу смртности од хипоксемије код пацијената са КОВИД-19 дијагнозом.

“Као што смо то већ најавили претходних дана у сарадњи са Делегацијом ЕУ и УНОПС-ом настављамо активности које су усмерене на набавку неопходне медицинске опреме и материјала који треба да обезбеде заштиту медицинских радника и најбољу негу пацијената у здравственим установама. У оквиру пакета хитне помоћи коју је обезбедила ЕУ до сада смо испоручили контејнере за тријажу пацијената и маске, а данас и концентраторе кисеоника који треба да омогуће помоћ најтежим пацијентима са озбиљним респираторним проблемима док у наредном периоду очекујемо и респираторе, мониторе и другу медицинску опрему“, изјавила је министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић.

Током априла Србија је већ добила 800.000 заштитних маски, 300 бесконтактних термометара и 100, потпуно опремљених, тријажних контејнера који се постављају широм Србије, као део подршке од 15 милиона евра за реаговање у ванредним ситуацијама. Додатна медицинска опрема се очекује да стигне у наредним данима, укључујући реагенсе за тестове, респираторе и мониторе интензивне неге.

”Нашом подршком у реаговању на ванредне ситуације у Србији помажемо подједнако и медицинским радницима и пацијентима. Након маски и тријажних контејнера, усмерених на заштиту оних на првој линији борбе против КОВИД-а, овај део помоћи усмерен је на смањење стопе смртности међу пацијентима са КОВИД дијагнозом, јер је кисеоник један од кључних делова њихове терапије. Поред тога, ови концентратори могу бити корисни и након завршетка тренутне корона кризе, јер се могу генерално користити у клиничкој терапији.

Од почетка кризе није прошао готово ни један дан без критичне медицинске опреме коју је ЕУ превозила или купила и која је дата српским здравственим установама и угроженим заједницама. Поносан сам на непосредну помоћ коју пружамо захваљујући пакету за хитно реаговање за Србију, у износу од 15 милиона евра,  који финансира Европска унија. Оно што сада сви ишчекујемо је окончање ове кризе како би Србија брзо могла да се врати свакодневици и посветимо се економском опоравку”, истакао је Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији.

Од избијања кризе КОВИД-19, Европска унија скоро свакодневно пружа подршку Србији, укључујући финансирање транспорта медицинске опреме, укупне вредности седам милиона евра, у реализацији канцеларије Програма Уједињених нација за развој, као и набавку потребне медицинске опреме у вредности од скоро пет милиона евра, која се спроводи у сарадњи са канцеларијом Уједињених нација за пројектне услуге у Србији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *