Спречимо тровање пчела- Забрањена примена пестицида отровних за пчеле у току цветања

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у сарадњи са Управом за заштиту биља и Савезом пчеларских организација Србије упутило је апел свим пољопривредним произвођачима, а који користе средстава за заштиту биЉа у периоду цветања, да је ово период када је повећан ризик од тровања пчела.

Како истичу у саопштењу почиње период цветања воћа, али и повећаног ризика од тровања пчела!

Неправилна употреба средстава за заштиту биља, поред опасности да доведе до тровања пчела, утиче и на опрашивање, па услед лошег опрашивања не само да опада принос, већ се и смањује квалитет плодова (мање учешће плодова прве класе у роду).

Закон потпуно забрањује примену пестицида отровних за пчеле у току цветања, у било ком делу дана, тако да се пестициди који су отровни за пчеле не смеју примењивати ни увече ни рано ујутру.

Важно је напоменути да се средства за заштиту биља примењују у складу са регистрацијом – декларацијом и упутством, а такође је битно да се поштује предвиђена концентрација и каренца, а све у складу са добром пољопривредном праксом.

Апелујемо на пољопривредне произвођаче, да чак и када примењују средства за заштиту биља која су отровна за пчеле код културе која није у цвету, прво сузбију корове у воћњацима, јер управо корови који су у фази цветања могу да буду посећени од стране пчела и да поред тога што биљке које третирају нису у фази цветања, до тровања дође зато што пчеле иду на коровске биљке испод стабала које су у цвету, каже се у саопштењу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Такође, потребно је скренути посебно пажњу пољопривредним произвођачима да је приликом третирања уљане репице и соје инсектицидима, забрањено примењивати инсектициде који су отровни за пчеле у току цветања.

Такође апелујемо да се приликом третирања уљане репице пре цветања користе средства за заштиту биЉа која имају краћи период деловања.

Захваљујући одличној сарадњи Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) са Управом за заштиту биЉа, која је из године у годину све боЉа и боЉа, и прошле сезоне смо успели превентивно да зауставимо пар најавЉених третирања уЉане репице у цвету.

Третирање комараца из ваздуха такође представља проблем, јер се често поклапа са цветањем липе, а и других медоносних биљака, коју пчеле интензивно посећују. Апелујемо да се третирање комараца не спроводи из ваздуха, већ да се комарци и крпељи третирају са земље, препаратима који нису токсични за пчеле, у касним вечерњим сатима, када нема активности пчела.

Свако пчелиње друштво подигне принос ратарских, повртарских и воћарских култура. Сачувајмо пчеле од тровања!

СПОС се овом приликом захваљује председници Владе Републике Србије Ани Брнабић, министарки пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелени Танасковић, Управи за заштиту биЉа и Министарству пољопривреде на свему што чине за пчеларство Србије.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *