Ово су четири сигурна знака да је вирус напао ваш рачунар

Малициозни софтвери који могу да нападну ваш софтвер толико су софистицирани да се често дешава да их чак ни антивирусни програми не препознају. Ипак, постоје начини који ће вам помоћи да препознате и решите проблем на који сте наишли.

Изненадно успоравање;

Уколико приметите да вам компјутер изненада ради спорије него иначе, то је један од сигурних знакова да нешто није у реду. То ћете најпре увидети приликом претраживања интернета (иако у тим случајевима проблем може да буде и слаба интернет-конекција), пребацивања фајлова са диска или преносивог уређаја на ваш рачунар или приликом укључивања.

Ако је вашем систему потребно више времена него иначе да се подигне, можда би било добро да темељно претресете своја документа, историју претраге и све што сте у последње време преузели са интернета и да покушате да пронађете проблем.

Плави екран смрти;

Синдром BSOD, односно Blue Screen Of Death, приказ плавог екрана смрти рачунара, свакако је нешто што нико не жели да упозна. Свима се бар некада десило да систем падне и појави се плави екран који одбројава одређене проценте. Јасно је да је реч о проблему који може озбиљно да оштети ваш рачунар и зато, ако се ово деси више од два пута узастопно, морате што пре да установите о чему се ради како бисте могли да излечите програме на којима радите.

Прозори који искачу;

На интернету сте и одједном се пред вама појави прозор са неком рекламом. Уколико вам се то често дешава, велика је вероватноћа да је неки од многобројних малициозних вируса напао ваш рачунар. Он дозвољава различитим промотивним садржајима да се провуку и инфицирају документа на којима сте радили.

Покушајте да се сетите да ли сте инсталирали нешто сумњивог порекла, па то затим избришите. У случају да напади постану интензивнији, само смирено искључите прозор по прозор и водите рачуна о томе да не кликнете негде у његовим оквирима, како не бисте инсталирали још нешто сумњивог порекла.

Наилазите на пречице које нисте ви поставили;

Постоји вирус који је људима познатији као „вирус пречица”. Он се најчешће манифестује тако што вам се појављују сумњиве пречице у систему. Он може озбиљно да оштети ваш рачунар, па зато добро испитајте о чему се ради и да ли сте можда ви или неко познат ко користи ваш рачунар поставили ту иконицу која вам изгледа као вишак.

Ако сте ипак сигурни да нисте, онда искористите антивирусни програм или natimalver, који овакву врсту вируса може да препозна и елиминише са вашег рачунара, без трајних последица. Важно је само да на време реагујете и избегнете сваку прилику да на ту конкретну пречицу кликнете и отворите је.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *