Новогодишњи интервју са председником општине Мерошина Сашом Јовановићем

Недавно је на седници СО Мерошина усвојен буџет за 2019.годину, поводом тога председник општине Мерошина, Саша Јовановић, прича нам о пројектима који очекују општину у наредној години, текућим проблемима, плановима, захтевима грађана, али и о начину на који ће се решити нека од релевантних питања становника наше општине.
У буџету за 2019. 20 милиона опредељено је за пројекте, којим пројектима је реализација најближа, а шта је следеће на чему ће се радити?

Најближи реализацији је Пројекат реконструкције ОШ „Јастребачки партизани“ истурено одељење у Балајнцу, затим виртуелно налазиште Кулина, за тај пројекат потребно је 133 хиљаде евра. Нешто на чему ћемо убрзо радити је и Пројектно-техничка документација за колектор Југбодановача река, односно од Девче до Бучића. У току су преговори за изградњу путева којима ће бити спојене месне заједнице, али је још увек рано да причам о детаљима. Видеће се кроз наредну годину.

У интервјуу за портал Мерошинске вести председник општине Мерошина Саша Јовановић је разговарао са нашим колегама о најбитнијим стварима у 2019-ој за општину Мерошина.

Свакодневно примате грађане, шта је оно сто траже од вас, а на шта се највише жале?

Општина Мерошина јесте сиромашна, постоји велики број незапослених, самим тим грађани навише долазе са захтевима за социјала давања. Покушавамо да им изађемо у сусрет према одређеним критеријумима уз помоћ Центра за социјални рад. А оно на шта се највећи број оних који долазе зали је висина превоза, цене месечних карата. И ту смо сходно могућностима уз помоћ Центра за социјални рад, одређеном броју најугроженијих породица помогли при куповини месечних карата за превоз школске деце. Али на трајно решење проблема ми, као локална самоуправа нисмо у могућности да утичемо.

Велики број жалби примате и због паса луталица има ли решења томе? Појасните функционисање хватања и збрињавања, односно, сарадњу са Медијаном?

Пси луталице јесу велики проблем, Медијана нам помаже, уз приличну накнаду, само у томе што псе покупи са територије наше општине, стерилише и врати за 30 дана, што није трајно решење. Решење је организовање зоо хигијене на чему се увелико ради. Надамо се де ћемо и то ускоро решити, обзиром да општина годишње исплаћује око милион динара грађанима због уједа пса луталица, што је велики издатак.

Прошло је неколико месеци од завршетка спортске сале у ОШ у Мерошини, шта је „закочило“, због чега још није спремна за коришћење? Када се очекује отварање?

Проблем је био у струјном прикључку, али и то је дефинитивно решено. Отварање очекујемо после Божића, тачан датум договарамо.

Недавно је Општину посетила министарка Славица Ђукић Дејановић, шта су поруке са састанка?

Од министарке смо добили упутства како да конкуришемо за средства којима ћемо промовисати пронаталитетну политику. Добили смо одређене критике јер као ЈЛС нисмо конкурисали за та средства 2018.године. Зато ћемо у 2019. години обратити пажњу јер постоји могућност да уз помоћ министарства реконструишемо вртиће у нашој општини. Средства за те пројекте била би око 12 милиона динара, што није мало.

Прокоментаришите инспекцијски Караван Нишавског управног округа који је у два наврата посетио општину? Каква је сарадња са начелницом, Драганом Сотировски?

Караван је у оба наврата у нашу општину дошао саветодавно. Да саслуша проблеме које имамо и да заједничким снагама покушамо да их решимо. Извлачимо поуке из оба састанка, радимо на томе да што пре усвојимо предлоге а самим тим настављамо са изузетном сарадњом коју имамо са Нишавским округом и са самом начелницом Драганом Сотировски.

Велики проблеми произвођача вишње су цена, откуп и пласман, они сматрају да општина може да утиче на то, који је вас став о томе? Да ли пред нову сезону тражите начин да утичете на ресорно министарство?

Што се тиче цене и откупа вишње 2018. година је била катастрофална. Слажем се да је то један од највећих проблема грађана наше општине. Ми као општина не можемо да утичемо на формирање цене, али у сарадњи са министарством смо у преговорима да оживимо хладњачу „Воћар“ која је у стечају. „Воћар“ иде на тендер најкасније почетком фебруара. То је изгледна прилика за вишњаре овог краја, ако се искористи на прави начин враћање у рад ове хладњаче може повољно да утиче на цену вишње у наредним годинама.

Шта нам доноси изградња ауто пута Ниш-Мердаре? Да ли нам се напокон ближи долазак неких инвеститора?

Изградња ауто пута сама по себи значи много. На нама је да то паметно искористимо. Као председник општине потрудићу се да грађани општини добију тиме што је више могуће. Марта нам крећу радови за италијанско–српску фабрику која ће запослити око 70 људи. И надамо се да је то само почетак.

Шта су приоритети Општине, а шта ваши лични за 2019. годину?

Моји лични приоритети за 2019. су да грађанима покушамо да обезбедимо боље услове за живот тиме што ћемо испунити задатке које смо као локална самоуправа поставили себи за 2019. годину, а то су побољшање путне инфраструктуре, водовод, канализација, обнова вртића и школа.

Саша Јовановић је на крају искористио прилику и свим мештанима општине Мерошина честитао новогодишње и Божићне празнике.

АУТОР: Душан Васковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *